Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 11.12.2014

Itämeren pyöriäiskanta kartoitettiin: Uusi potentiaalinen lisääntymisalue löydetty

Turun AMK on mukana kansainvälisessä hankkeessa, jossa on selvitetty uhanalaisen pyöriäisen määriä Itämerellä. Pyöriäisen vedenalaisääniin perustuvaa seurantamenetelmää käyttävä SAMBAH-hanke arvioi Itämeren pääaltaan pyöriäiskannan kooksi on noin 450 yksilöä.

Kuva: Solvin Zankl

Esiintymiskuvan perusteella löydettiin Itämereltä myös aikaisemmin tuntematon potentiaalinen lisääntymisalue. Ennalta tuntematon lisääntymisalue löydettiin Midsjön matalikoilta, avomerialueelta Öölannin kaakkoispuolelta.

Vedenalaisääniin perustuva seurantamenetelmä

Tutkimushankkeessa käytetty menetelmä perustui pyöriäisten käyttämien kaikuluotausäänien rekisteröimiseen. Pyöriäinen kaikuluotaa ympäristöään lepakkojen tavoin tuottamiensa korkeataajuuksisten äänipulssien avulla.

Pyöriäisen kaikuluotausääniä tallennettiin vedenalaisia akustisia seurantalaitteita (C-POD) käyttäen kahden vuoden ajan 304 tutkimuspisteessä 5-80 metrin syvyysalueelta kaikkien Itämeren alueen EU-valtioiden alueella. Nelivuotisen aineistonkeruun ja analysoinnin perusteella Itämeren pääaltaan pyöriäiskannan kooksi arvioidaan nyt 447 eläintä (95% luottamusväli 90-997 yksilöä).

 

Suomessa harvalukuinen

”Suomen alueelta havaintoja saatiin lounaiselta avomerialueelta marras-huhtikuun välisenä aikana. Hankkeen tulokset osoittavat, että pyöriäinen on harvalukuinen mutta oleskelee säännöllisesti myös Suomen merialueella. Ensimmäistä kertaa maailmassa tässä mittakaavassa käytetty akustinen seuranta osoittautui toimivaksi ja käyttökelpoiseksi menetelmäksi myös alueilla, joilla lajin havainnointi muuten on mahdotonta vähäisen eläinmäärän vuoksi”, kertoo hankkeen Suomen osuutta koordinoiva projektipäällikkö Olli Loisa Turun ammattikorkeakoulusta.

Turun ammattikorkeakoulun lisäksi hankkeen Suomen osuuden toteutukseen ja rahoitukseen osallistuvat ympäristöministeriö, Särkänniemen delfinaario ja WWF Suomi.

SAMBAH-hankkeen tulosten odotetaan parantavan Itämeren pyöriäisen suojelua. Kanta-arvio yhdessä tarkemman esiintymiskuvan kanssa auttaa suojelutoimien kohdentamista lajin kannalta merkityksellisimmille alueille. SAMBAH on kautta aikojen suurin akustisia seurantamenetelmiä hyödyntävä hanke ja sen toteutuksen aikana kehitetyt menetelmät tarjoavat uusia mahdollisuuksia kannanarviointiin.