Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 15.12.2014
Kätilö

Kätilötyötä kehittämässä

Turun AMK:n aikuiskätilöopiskelijoiden kehittämistöitä esitellään posterein Satakunnan keskussairaalan tiloissa Porissa. Esityksen avaus oli Imetysohjaaja/WHO/Unicef -koulutuksen aloituksessa 3.12.14. Kehittämistöinä esiteltiin muun muassa Isien ja tukihenkilöiden oppaan valmistusprosessia.

Lehtori Marjatta Häsäsen ohjaamalla Kätilötyön kehittämistyö -opintojaksolla kätilöopiskelijat neuvottelivat, suunnittelivat ja toteuttivat sekä arvioivat työelämän kanssa erilaisia yhteistyöprojekteja, joiden tavoite on kehittää kätilötyötä.

Kehittämistöinä tehtiin esimerkiksi oppaita imetykseen tai sektion jälkeiseen kivunlievitykseen, henkilökunnan toimintaohjeita ja järjestettiin koulutustilaisuuksia. Kehittämistöitä esitellään tällä hetkellä postereilla Satakunnan keskussairaalan tiloissa Porissa. Posteriesittely avattiin Imetysohjaaja/WHO /Unicef -koulutuksen aloituksessa 3.12.2014.

Tänä vuonna toteutetulla opintojaksolla moni aikuiskoulutuksen kätilöopiskelijoista neuvotteli aiheen Satakunnan sairaanhoitopiirissä, koska ryhmän opiskelijoiden harjoittelu toteutui siellä. Aikuiskätilöopiskelija Kristiina Heinolla ja Mari Nurmisella idea syttyi synnytyssalin harjoittelujakson aikana.

-    Kehittämistyömme alussa oli innostus ja suuri halu auttaa perheitä saavuttamaan mahdollisimman hyvä synnytyskokemus; Heino ja Nurminen intoutuvat aiheesta.

-    Koimme aiheemme tärkeäksi, koska opiskelujen innoittamana ajatus syveni isien tukemisesta raskauden aikana ja synnytyksessä nykyistä enemmän. Kehittämistyötä aloittaessa olimme todella innostuneita aiheesta ja siksi tiedonhaku ja työn tekeminen oli mielekästä.

He saivat synnytyssalin apulaisosastonhoitaja Merja Leppäseltä listan kysymyksistä, joita oli kerätty isiltä eri tilanteissa. Nämä kysymykset koskivat synnytystä ja toimintaa synnytyssalissa. Leppänen toivoi, että opiskelijat huomioisivat oppaassa nämä kysymykset ja niin myös tehtiin.

-    Nämä opiskelijat pääsivät jo itse testaamaan oppaan soveltuvuutta ja jatkokehittämään sitä tarvittaessa. Nimittäin vastavalmistuneet kätilöt pääsivät aloittamaan omaa työuraansa välittömästi Satakunnan keskussairaalan synnytysosastolle,Marjatta Häsänen toteaa tyytyväisenä.

-    Olen tyytyväinen kehittämistehtävien prosessin kätilöidentiteetin ja osaamisen mahdollistajana. Tietenkin myös opiskelijoiden työllistyminen ilahduttaa. Aikuisopiskelijat ovat tehneet merkittäviä valintoja elämässään, jotta tiivis opiskelu harjoitteluineen on ollut mahdollista. Nyt aletaan nauttia hedelmistä, hän jatkaa hymyillen.

Lue lisää monimuotoisesta kätilökoulutuksesta Vinkkeli-lehdestä