Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 10.11.2015

Varsinais-Suomi ja Satakunta ottavat harppauksen kohti aurinkotaloutta

Turun ja Satakunnan ammattikorkeakoulujen SOLARLEAP -hankkeiden tavoitteena on poistaa aurinkoenergian hyödyntämisen esteitä Varsinais-Suomen ja Satakunnan alueella. Solarleap-hanke järjestää täydennyskoulutusta, toteuttaa pilotteja sekä pyrkii kehittämään lupa- ja rakentamisohjeistusta.

Teksti: Martti Komulainen, kuva: Petri Lähde

Nyt on oikea aika ottaa seuraava askel aurinkotaloudessa. Turun ja Satakunnan ammattikorkeakoulujen Solarleap-hankkeisssa raivataan esteitä aurinkoenergian tulemiselle lisäämällä tietotaitoa, järjestämällä täydennyskoulutusta, toteuttamalla pilotteja sekä pyrkimällä kehittämään lupa- ja rakentamisohjeistusta.

- Aurinkoenergiassa on suuri hyödyntämätön potentiaali myös Suomessa ja etenkin lounaisrannikolla, toteaa Turun AMK:n Solarleap-hankkeen projektipäällikö Samuli Ranta.

Teknisesti aurinkoenergian hyödyntämiselle nykyistä laajemmin ei ole esteitä Suomessakaan, missä auringonsäteilyä saadaan vuositasolla keskimäärin yhtä paljon kuin aurinkoenergiassa pidemmällä olevassa Pohjois-Saksassa.

Aurinkoenergia-järjestelmien suotuisan hintakehityksen ansiosta sen hyödyntäminen alkaa olla myös taloudellisesti järkevää. Laajemman aurinkoenergian hyödyntämisen esteiksi on kuitenkin tunnistettu järjestelmätoimittajien osaamisen vaihteleva taso ja eri energiajärjestelmien yhteensovittamisen vaikeus.

CoastAL yhteistyötä Turun ja Satakunnan ammattikorkeakoulujen välillä

SOLARLEAP on Euroopan aluekehitysrahaston ja Lounaisrannikon kaupunkien rahoittama, kestoltaan kaksivuotinen kehitys- ja tutkimushanke. Varsinais-Suomen hankeen päätoteuttaja on Turun ammattikorkeakoulu ja hankekumppanina toimii Turun ammatti-instituutti. Lisäksi Varsinais-Suomen hanke tekee tiivistä yhteistyötä Satakunnan ammattikorkeakoulun toteuttaman aurinkoenergiahankkeen kanssa.

Hankkeen aikana suunnataan yrityksille täydennyskoulutusta, kehitetään asennusohjeita ja dokumentaatiota sekä toteutetaan sarja pilottikohteita. Hankkeen aluksi tehdään tarvekartoitus potentiaalisten aurinkoenergiakohteiden löytämiseksi. Kartoituksen perusteella valitaan noin kymmenen pilottikohdetta jotka hanke suunnittelee ja asentaa. Pilottikohteiden avulla saadaan tietoa järjestelmien tuottamasta energiasta. Samalla ne toimivat asennusmenetelmien, -ohjeiden ja -dokumenttien kokeilukohteina.

Tavoitteena on parantaa yritysten ja muiden toimijoiden osaamista aurinkoenergiajärjestelmien kokonaistoimitusten hallinnassa, järjestelmien yhteensovittamisessa ja kannattavuuden arvioinnissa.

Toiminnan vakiintuessa on aurinkoenergiajärjestelmien tilaajan helpompi kilpailuttaa toimituksia ja varmistaa asennuksen laatu. Pitkällä aikavälillä verkkoon kytketyt aurinkoenergian pientuotantolaitokset voivat muodostaa merkittävän lisän hiili-neutraaliin, saasteettomaan energiantuotantoon. Nyt on Suomessakin oikea hetki ottaa ratkaiseva harppaus kohti aurinkotaloutta.