Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 9.6.2015
Current Best Practices

Suun terveydenhuollon opiskelua kansainvälisessä yhteistyössä

Pitkä hankeyhteistyö on tuottanut tulosta. Oral Health Nordplus -hankkeessa toteutetaan ensimmäinen yhteistyössä suunniteltu Current Best Practices in Oral Health -opintojakso. Opintojaksolle osallistuvat opiskelijat ovat Savonia-ammattikorkeakoulusta, Turun AMK:sta sekä Lithuanian University of Health Sciences’sta ja Riga Stradins Universitystä.

AMK:n Suu- ja hammasosaamisen tutkinto-ohjelma on mukana Suun terveydenhuollon Oral Health Nordplus -kehittämishankkeessa yhdessä pohjoismaisten, latvialaisten ja liettualaisten partnereiden kanssa. Nyt Savonia-ammattikorkeakoulu, Turun AMK sekä latvialaiset ja liettualaiset toteuttavat ensimmäisen opintojakson.

Hankkeen päätavoitteena on kehittää opintojakso, jolla lisätään suun terveydenhuollon koulutuksen laatua Pohjoismaissa ja Baltiassa. Opintojaksolla halutaan jakaa alan uusinta tietoa ja eri yhteistyöoppilaitosten asiantuntijoiden taitoja, mihin oppilaitokset eivät yksinään kykenisi.

Samalla haluttiin parantaa alalla käytettäviä menetelmiä. Tavoitteena on tuoda esiin eri kulttuureja Pohjoismaissa ja Baltian maissa ja laajentaa alan yhteistyöverkostoja.

Verkko-oppimisympäristön vientiä kansainvälisille yhteistyökumppaneille

Yhteistyöoppilaitosten luoma opintokokonaisuus on osa suun terveydenhuollon opetussuunnitelmaa, jossa hyödynnetään useita oppimismenetelmiä. Kukin oppilaitos vastaa oman asiantuntemuksensa mukaisesti sisällöstä.

Verkosto rakensi ja kehitteli verkkokurssia lukuvuoden 2013-2014 ja kevään 2015 aikana toteutetaan ensimmäinen opintojakso. 5. helmikuuta 2015 on yhteinen opintojakson aloitus Adope Connect Pro -ohjelmistolla. Aloituksessa käydään läpi Optiman toimintoja.

-    Latvia ja Liettua eivät ole aikaisemmin käyttäneet verkko-oppimisympäristöä, tämä on heille aivan uusi kokemus ja he ovat innoissaan. Heitä on opastettu verkkokurssin tekemisessä ja materiaalin tuottamisessa syksyn aikana, toteaa Anu Havisto itsekin innoissaan.

-    Opintojaksolla on opiskelijoita yli 100 ja yhteinen kieli on englanti. Kaikki materiaalit, tehtävät ja Optiman ohjeistukset ovat englanniksi. Opiskelijat työskentelevät pääsääntöisesti omissa ryhmissään, mutta yhdessä osiossa eri oppilaitosten opiskelijat sekoitettiin ryhmiin ja näin eri kulttuurit konkretisoituvat, toteavat Paula Yli-Junnila ja Tarja-Leena Kuusilehto.

Opintojakso on viiden opintopisteen suuruinen. Aloitusjakso on Turun AMK:n vastuulla. Aloituksessa käydään läpi oppimisympäristö, orientoidutaan tehtävään ja tavoitteisiin. Riga Stradins Universityn alustuksessa käsitellään karieksen hoitoa ja ennaltaehkäisyä, Lithuanian University of Health Sciences vastaa lasten suusairauksien ennaltaehkäisyn ja hoidon koulutuksesta.

Lopuksi tulee Savonia-ammattikorkeakoulun ja Turun AMK:n luento ksylitolin vaikutuksesta suun terveydenhuollon ennaltaehkäisyssä ja edistämisessä. Jokainen korkeakoulu suorittaa opintojakson arvioinnin omille opiskelijoilleen.

AMK:ssa opintojakson sisällöstä vastaavat Paula Yli-Junnila ja Tarja-Leena Kuusilehto sekä Optiman IT-tuesta Anu Havisto.