Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 29.4.2015

Köydet Irti! –tanssifestivaali juhlii toukokuussa kymmenvuotista taivaltaan

Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemian valmistuvien tanssinopiskelijoiden opinnäytetyöt nähdään toukokuussa Linnankadulla Köysiteatterissa, kun tanssifestivaali Köydet Irti! valtaa lavan.

Teksti: Jenny Mäkinen Kuva: Frans Rinne

Kevään opinnäytetyöfestivaali on järjestyksessään kymmenes. Itse festivaalit saivat alkunsa opiskelijoiden omasta toimesta.

- Vuonna 1999 opinnäytetyökoreografiat koottiin kahden viikon esityskokonaisuudeksi, jota opiskelijat päättivät kutsua tanssifestivaaliksi. Tämä käytäntö osoittautui onnistuneeksi ja jäi eloon, kertoo tanssinopettajakoulutuksen vastuuopettaja Tarja Yoken.

Toukokuun festivaaleilla nähdään yhdeksän tanssiesitystä, jotka kaikki ovat tänä keväänä valmistuvien tanssinopettajien käsialaa. Tanssijoina nähdään toisen ja neljännen vuoden tanssinopiskelijoita, joita on noin parikymmentä. Opinnäytetöiden lisäksi festivaaleilla nähdään muun muassa tanssivideo.

Tanssitun opinnäytetyön tekeminen on haastavaa

Valmistuvan tanssinopettajan Sari Hovin mielestä työprosessi oman opinnäytetyön suhteen on ollut haastava. Hänen esityksensä on nimeltään Friski myättäst, jossa tutkitaan ihmismielen syväntöjä.

Ajattelin, että prosessi olisi ollut helpompi, kun tanssin tekee toiselle ja näkee kokonaisuuden. Oli kuitenkin yllättävän haastavaa yrittää kertoa tanssijalle, millä tavalla haluaisin hänen liikkuvan, linjaa Hovi, jonka esityksen tanssii toisen vuoden tanssinopettajaopiskelija Adalmiina Toivola.

Hovi on kuitenkin luottavaisin mielin omasta esityksestään.

- Odotan innolla näkeväni esityksen lavalla. Olen esityksestä varma ja luotan tanssijaan.

Jokainen festivaaleilla nähtävä esitys on luovan työn tulosta. Yokenin mukaan kukin opiskelija on kulkenut oman tiensä teosta tehdessään.

- Luovaa prosessia on vaikeaa kuvata yhteismitallisesti. Tietysti opinnäytetyön ohjeistus ja ohjausmenettelyt antavat viitekehyksen teosten valmistamiselle. Silti kukin teos on opiskelijoiden henkilökohtaisen prosessin tulosta, Yoken linjaa.