Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 4.5.2015
Kunnonkoti AistiMuistipäivänä

Uusin tekniikka tuli tutuksi Kunnonkodissa

Kunnonkodissa 23.4. klo 12–16 nähtiin arjen toimintaa helpottavaa uusinta tekniikkaa. Minimessutapahtumassa pääsi tutustumaan uusimpiin apuvälineisiin ja hyvinvointiteknologiaratkaisuihin, jotka helpottavat kuulon, näön ja muistin ongelmissa.

Erilaisten apuvälineiden käyttö antaa ikäihmisille, muistisairaille tai vammaisille paremman elämänlaadun. Niiden avulla on mahdollisuus asua kotona itsenäisesti tai avustettuna pidempään. Myös valvotuissa olosuhteissa voi ylläpitää omaehtoisia arjen toimintoja paremmin.

Paikalla oli useita valmistajia esittelemässä tuotteitaan. Kävijät pääsivät tutustumaan ja testaamaan erilaisia laitteita, löytämään uusia ideoita sekä keskustelemaan asiantuntijoiden kanssa.

- Tulijoita olikin runsaasti, välillä ruuhkaksi asti. Esimerkiksi Pansion-Pernon seurakunta järjesti retken tutustumaan tiloihin ja apuvälineisiin, totesi Kirsi Karlsson Kunnonkodista.

Tasa-arvoa aistien heikkoudesta huolimatta

Apuvälineiden kirjosta löytyi muun muassa lääkeannostelija kotikäyttöön tai laitoshoitoon, apuvälineitä kuulon, näön, muistin tai turvallisuuden parantamiseksi. Esittelyssä oli myös terapiatyöskentelyssä käytettäviä pelejä ja leluja, kommunikointia helpottavia laitteita.

Osa laitteista on suoraan myynnissä yksityiskäyttöön, mutta osa apuvälineistä on myös mahdollista saada käyttöön kunnan kautta.

Kommunikointi on elämän laadun kannalta ehdotonta, mutta joskus melkein mahdotonta. Esittelyssä oli kommunikointilaitteita, muun muassa puhelaitteita ja tietokoneella käytettävät kommunikointiohjelmia. Niillä pystyy ilmaisemaan itseään sanaston, kuvien tai kirjoitetun tekstin avulla vastaanottajalle silloin, kun puhuminen ja kirjoittaminen eivät onnistu.

- Näiden kommunikointilaitteiden avulla vammaiset voivat olla tasa-arvoisia muiden kanssa. Jos et pysty kirjoittamaan, voit saada viestin aikaiseksi esimerkiksi puhuen tai silmillä.

Kotimaisista uutuuksista näytettiin lääkeautomaatti. Laitteen avulla annostellaan pitkäaikaislääkityille oikea lääke, oikeaan aikaan. Laite ilmoittaa käyttäjälle, milloin on aika ottaa lääke. Jos lääke jää ottamatta, siitä menee ilmoitus tukihenkilölle.

Kuulon apuvälineistä esillä oli väline, jossa puhujalle annetaan mikrofoni ja huonokuuloiselle handsfreetä muistuttava vastaanotin. Sitä voi käyttää, jos kuulokojeen tarvetta ei vielä ole, mutta kuulemisessa on välillä vaikeuksia.

Pidätkö lukemisesta, mutta et näe lukea? Apukeinoina voi olla puhuva lukulaite tai tekstiä suurentava laite.

Turvalaitepuolella yksi uutuuksista oli Vega-kello. Kellon lisäksi laitteessa on paikantava hälytysranneke, ja lisäksi siihen voi liittää puhelinnumeroita, joihin hälytyksiä saa kytkettyä.

Rentoutusta aistitilassa

Opiskelijoiden suunnittelema aistitila kuljetti vierailijan rauhalliseen maailmaan värien ja äänien kautta. Siellä yksi jos toinenkin rentoutui omavalintaisessa värimaailmassa, rauhallisen musiikin tahdissa turvapeiton alla, rentouttavissa lepopaikoissa.

- Täällä voisi istua pidempäänkin, haluamatta lähteä pois, totesi yksi vierailijaryhmistä tyytyväisenä.

Tilassa oli välineitä, joita käytetään rentouttamaan tai tuomaan turvallisuuden tunnetta. Tilan välineitä testattiinkin ahkeraan.