Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 11.5.2015

Turun AMK kehittää palvelu-yhteistyömallia pk-yritysten tarpeisiin

SmartResearch-hankkeessa parannetaan kemianteollisuuden alan yritysten kilpailukykyä ja osaamista hakemalla uutta kasvua ja uusia innovaatioita perinteisille teollisuuden aloille. Keskeisenä kohteena ovat pk-yritykset, joista alalle odotetaan kasvua.

2-vuotisessa hankkeessa luodaan Raisoon rakennetun Smart Chemistry Parkin yrityksille palvelumalli, jonka avulla korkeakoulujen osaamista voidaan hyödyntää tuotteiden kehityksessä ja validoinnissa. Aktiivien vuoropuhelu ja tietotaidon välittäminen tutkimusorganisaatioiden ja yritysten välillä toteutuu luonnollisena osana yhteistyötä.

Uusien toimintamallien ja innovatiivisten analyysimenetelmien avulla Suomen luonnonvaroista ja teollisuuden sivuvirroista tuotetaan jatkossa uusia, korkean jalostusarvon tuotteita. Hankkeessa mukana oleva Turun AMK kehittää opiskelijavoimin analyysimenetelmiä Smart Chemistry Parkiin ja opiskelijat ovat myös mukana testaamassa eri vaiheita, joiden kautta lopulta päästään haluttuun lopputulokseen.

– Lisäksi tutkitaan sitä, miten uusia liiketoimintaekosysteemejä, joissa uudella tavalla hyödynne-tään Suomessa jo olevaa korkealuokkaista teknologiaosaamista, voitaisiin kehittää, kertoo koulutus- ja tutkimuspäällikkö Anne Norström Turun ammattikorkeakoulusta.

Hankkeessa keskitytään erilaisten karakterisointi- ja laadunvalvontamenetelmien kehittämiseen pk-yritysten tarpeisiin. Tuloksena saadaan tulevaisuuden kiertotalousyhteiskunnan tarpeisiin uusia teknologioita sekä menetelmiä biomassojen, kierrätysmateriaalien ja sivuvirtojen tuotteistamiseen.

Parannetaan kemianteollisuuden pk-yritysten osaamista ja kilpailukykyä

Kehittämällä yritysten tuotekehitysprosesseja ja auttamalla yrityksiä ratkomaan valmistusteknisiä pullonkauloja projektilla parannetaan yritysten kilpailukykyä ja osaamista.

– Tässä hankkeessa korkeakoulujen laiteinfra ja tutkimusosaaminen tuodaan yritysten ulottuville. Tavoitteena on, että yritykset saavuttaisivat nopeasti huomattavaa tuottavuuden kasvua, miettii Norström.

– Pk-yritysten tarpeet ohjaavat hankkeen toimintaa ja esimerkiksi kaikki materiaalit, joita hank-keessa tutkitaan, nousevat heidän tarpeistaan. Me sitten mietimme, miten tutkimusorganisaatioiden osaaminen saadaan mukaan, ja miten uudet analyysimenetelmät yms. saadaan osaksi teollisuuden tarpeita, toteaa Norström.

SmartResearch-hanke on Åbo Akademin, Turun ammattikorkeakoulun ja Oulun yliopiston yhteinen, elin-keinoelämän kanssa verkottunut tutkimus. Yrityskumppaneina mukana ovat: Crisolteq Oy, Ecomation Oy, Ekolite Oy, Kierto ympäristöpalvelu Oy, Mirka Oy, Nanol Technologies Oy sekä VG Shipping Oy.