Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 14.7.2015

Saariston käyttäjät kokevat ulkosaariston tilan virallisia luokituksia parempana

Saaristomeren pintavesien ekologinen tila on ympäristöhallinnon vuonna 2013 valmistuneen luokittelun mukaan koko Saaristomerellä pääosin tyydyttävä ja sisäsaaristossa paikoittain välttävä tai huono. Saariston käyttäjät kokevat tilanteen positiivisemmin.

Annelea Vuontela selvitti Turun ammattikorkeakoulussa valmistuneessa opinnäytetyössään eri ihmisryhmien näkemyksiä Saaristomeren tilasta ja siihen vaikuttavista tekijöistä. Näkemyksiä selvitettiin internet-kyselyllä ja haastatteluilla. Vastauksia saatiin alueen kalastusta, kalankasvatusta, maataloutta, merenkulkua, matkailupalveluja ja vapaa-ajan viettoa edustavilta sekä yliopistojen ja tutkimuslaitosten tutkijoilta, ELY-keskusten asiantuntijoilta, aluehallinnon virkamiehiltä, päätöksentekijöiltä ja muiden saariston palvelujen ja infrastruktuurien, kuten jätevedenpuhdistamojen, edustajilta.

Vastaajien näkemykset poikkesivat ympäristöhallinnon ekologisesta luokittelusta. Merkittävä tulos oli, että ulkosaariston tila nähtiin parempana kuin virallinen luokittelu (kuva alla). Sen sijaan sisäsaariston tila nähtiin osin virallista luokittelua huonompana ja ainoastaan näkemykset välisaariston tilasta vastasivat virallista luokittelua.

Pintavesien ekologinen luokittelu V-S alueella
Vasen kuva: Pintavesien ekologinen luokittelu Varsinais-Suomen alueella. Oikea kuva: Vuontelan internet-kyselyyn vastanneiden näkemys Saaristomeren pintavesien ekologisesta tilasta

Haitallisimmiksi koetut ihmistoiminnot

Haitallisimpina toimintoina nähtiin jokien tuoma kuormitus, taustakuormitus sekä jätevesien purkupisteet. Muina suurta tai kohtalaista vaikutusta aiheuttavina tekijöinä nähtiin kalankasvatus, läjitysalueet, laivaliikenne ja sen päästöt sekä meren läheisyydessä olevat teollisuuslaitokset. Vähiten kuormittavina koettiin uimarannat, tuulivoimalat, vedenalaiset kaapelit ja putket sekä kalastus (kuva 2).

Vuontela: Haitalliset toiminnot
Kuva 2. Internetkyselyn vastaukset kysymykseen ”Kuinka suuri haitallinen vaikutus seuraavilla ihmistoiminnoilla on mielestäsi Saaristomeren pintavesien ekologiseen tilaan?” (kaikki vastaajaryhmät; vastaajien määrä: 128)

Eri vastaajaryhmien näkemykset poikkesivat jonkin verran toisistaan. Esimerkiksi maatalouden sekä kalastuksen ja kalankasvatuksen edustajien mielestä jokien tuomalla kuormituksella oli muita vastaajia harvemmin suuri merkitys veden tilaan (kuva 3).

Vuontela: Jokien tuoma kuormitus valuma-alueelta
Kuva 3. Jokien tuoman kuormituksen ja jätevesien purkupisteiden haitallisuusarvio vastaajaryhmittäin. Internetkyselyyn vastaajien määrät ryhmän nimen jälkeen suluissa

Kalastajien ja kalankasvattajien mielestä kalankasvattamoilla oli vähäisempi merkitys meren tilaan kuin muiden vastaajien mielestä (kuva 4).

Vuontela: Kalankasvattamot vastaajaryhmittäin
Kuva 4. Kalankasvattamoiden haitallisuusarvio vastaajaryhmittäin. Internetkyselyyn vastaajien määrät ryhmän nimen jälkeen suluissa.

Yliopistojen ja tutkimuslaitosten tutkijat arvioivat ihmistoimintojen vaikutukset (veneilyä lukuun ottamatta) joko suuriksi tai kohtalaisiksi keskimäärin useammin kuin muut vastaajat. Tutkijat myös korostivat ruoppausten, rantarakentamisen ja läjitysten merkitystä enemmän kuin muut vastaajat.

 

Veden kirkkaus kertoo vastaajille veden tilan

Vuontelan mukaan vastaajat painottivat arvioissaan veden kirkkautta ekologisen tilan mittarina, kun taas virallisissa luokitteluissa huomioidaan muitakin tekijöitä, kuten rakkolevän kasvusyvyyttä sekä pohjaeläinyhteisöjen tilaa.

Oman elinkeinon puolustamista oli jonkin verran havaittavissa, mutta se ei ollut korostunutta: esimerkiksi maatalouden edustajista lähes 80 % arvioi jokien tuomalla kuormituksella olevan vähintään kohtalainen vaikutus meren tilaan.

Tutkijoiden vastauksissa taas oli havaittavissa perehtyneisyys myös maallikoille näkymättömiin, ekosysteemin toimivuuteen liittyviin, tekijöihin.