Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 28.10.2015
Maitotytöt

Maitotytöt-näyttely kyseenalaistaa sukupuolen

Maitotytöt-näyttelyssä kyseenalaistetaan sukupuolten tasa-arvo. Toisen vuoden kuvataideopiskelijan, Iiris Rusin, teoksia sukupuolisuudesta ja valta-asemista pääsee seuraamaan Köysiratagalleriassa 3.11.-15.11.

Teksti: Karoliina Närvänen
Kuva: Rajaus Iiris Rusin teoksesta My silence is golden

Näyttely koostuu kuudesta maalauksesta sekä videosta ja installaatiosta. Rusi kertoo maalanneensa aina ihmisiä, lähinnä naisia, kuitenkin omista lähtökohdistaan. Tällä kertaa hän halusi ottaa laajemman näkökulman. 

– Feministisyys ja sukupuolten tasa-arvo on erityisesti kiinnostanut viime aikoina, siksi valitsinkin tämän aiheen, kertoo Rusi. 

Inspiraatiota näyttelyynsä taiteilija on saanut sosiaalisesta mediasta. 

– Olen lukenut juttuja naisten ulkonäköpaineista ja seksuaaliväkivallasta. Ne ovat häirinneet minua ja olen halunnut puuttua niihin. Siitä olen saanut lähtökohdan työskentelyyn, kuvailee Rusi. 

Hänen maalauksissaan tytöt ovat klassisen kauniita. Hän haluaakin saada katsojan kyseenalaistamaan sen, miksi kaikki ovat niin hyvännäköisiä.

– Toisen ihmisen kauneus ei ole toista ihmistä varten. Kauneudessa itsessään ei ole mitään vikaa, mutta sen ei pidä kuitenkaan olla itseisarvo, painottaa Rusi. 

Kaikki lähti yhdestä teoksesta

Rusi kertoo My silence is golden -maalauksen olleen selkeä lähtökohta, josta kaikki syntyi. Teoksen piti alun perin olla osa pornograafisista materiaaleista koostettua sarjaa. Teoksessa naiselta valuu valkoista maitoa suupielestä. Tästä syntyi myös koko näyttelyn nimi. Samalla muuttui koko idea, sillä Rusi halusi käsitellä teemaa laajemmasta näkökulmasta. 

Teoksessa naisen suupielestä valuva valkoinen maito on jopa vaahtomaista. Rusi kertoo vaahdon symboloivan konkreettisesti kaikkia eritteitä, joita naisesta ja miehestä irtoaa.

– Ei ole niin sallittua, että nainen esimerkiksi hikoilee, pohtii Rusi.

Teoksesta voi aistia myös hulluutta, johon voi liittää vesikauhun. Vastapainona maito kuvaa herkkyyttä. Mielleyhtymä maitotytöstä on herkkä ja viaton.

Taiteilija haluaa kyseenalaistaa sukupuolen maalauksilla

Rusi toivoo katsojilta kriittistä näkökulmaa. Hän haluaisi, että näyttelyn jälkeen kävijät kyseenalaistaisivat muun muassa sukupuolisuutta.

– Itse koen olevani vahvasti nainen. Minulla on kuitenkin paljon ystäviä, joille sukupuoli ei ole selvä asia. Haluankin herättää ihmisiä kyseenalaistamaan ajattelua sukupuolisuudesta, kertoo Rusi.

Hän pohtii ennen kaikkea sitä, mikä sukupuolen määrittää. Hän ajatteleekin, että stereotypioiden hellittäminen voisi auttaa sellaisia, joille se ei ole yksinkertainen asia.