Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 21.12.2015

Kaksisuuntainen nykysirkusesitys valtaa Barker-teatterin tammikuussa

Kolmannen vuoden sirkusopiskelijoiden valtava spektaakkeli Cirque Omega saa ensi-iltansa Barker-teatterilla tammikuussa 2016. Tanssia ja sirkusta yhdistävä nykysirkusteos pohtii luupilla pyöriviä arkipäiviä. Ovatko alku ja loppu todellisia vai vain ihmisten kuvitelmaa? Liput esityksiin myynnissä nyt.

Teksti: Roosa Lindholm

Erikoisen esityksestä tekee se, että ohjaaja Anton Wretling on tanssitaiteilija. Opiskelija Vilja Parkkisen mielestä juuri tämän takia kohtaukset soljuvat niin hyvin lajista toiseen.

– Cirque Omega on vahva yhdistelmä sirkusta, tanssia, teatteria ja näiden improvisatorisia vaikutteita.

Siksi myös teosta on lähestytty erilaisesta näkökulmasta kuin tavallisesti. Myös tavalliset arkipäiväiset esineet taipuvat sirkusvälineiksi.

– Temppukeskeinen suorittaminen ei paista läpi esityksessä, vaan kokonaisuus muodostaa ison yhtenäisen ympyrän. Uusien esineiden hallintaa on harjoiteltu paljon, Vilja Parkkinen naurahtaa.

Parkkisen päälajeina sirkuksessa ovat käsilläseisonta sekä akrobatia.

Tanssin kautta sirkukseen vai toisin päin?

– Tanssin harjoittelu tuo mielestäni ihan fyysistä etua sirkukseen. Liikkeiden yhdisteleminen sekä liikedynamiikkojen harjoittelu avaa omaa näkemystä, tietotaitoa sekä osaamista.

Myös musiikin kuuntelun tärkeys sekä tulkinta tanssin kautta ovat Parkkisen mielestä avanneet uusia ulottuvuuksia esiintymiseen. Suurin haaste esitystä kasatessa on ollut aikataulutus.

– Tämän viimeisen intensiiviviikon aikana on saatu paljon aikaan, koska Anton on päässyt meitä ohjaamaan joka päivä.

Wretling on Parkkisen mukaan toiminut hieman jopa elämäntapaohjaajana artistiuteen.

– Pidän Antonin tavasta lähestyä tanssia yleismaailmallisena kielenä, jonka jokainen osaa, kunhan luopuu turhasta itsekritiikistä, Parkkinen kiittelee.

Spektaakkelin molemmat puolet

Barker-teatteri tuo tilana monia uusia mielenkiintoisia haasteita sirkusopiskelijoille. Tilaa on isolle ryhmälle paljon, ja salin kolme pylvästä ovat keskellä lavaa.

– Barkerilla yleisö tulee olemaan kahdessa suunnassa, joten esiintymiseen tarvitaan paljon energiaa sekä ulottuvuuksia.

Teos kattaa kuitenkin kokonaisuudessaan tilan Parkkisen mukaan erittäin hyvin. Mutta mitä katsojalle jää spektaakkelista käteen?

– Jokainen katsoja saa varmasti mukaan joko todella syvälle uppoavia kysymyksiä omasta elämästä tai sitten vain esimerkiksi hyvän mielen, Parkkinen naurahtaa.

Barker-teatteri 16.01.2016 – 27.01.2016
Liput: 5/10€ ennakko, 7/12€ ovelta.
Ennakkolipunmyynti löytyy täältä.