Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 18.2.2016
Valtti-koulutus

Valtti-ohjelmasta ratkaisuja liikuntaharrastusten haasteisiin

Turun AMK:n opiskelijat ovat mukana valtakunnallisessa Valtti-ohjelmassa. Valtti-ohjelman avulla pyritään löytämään ratkaisuja erityistä tukea tarvitsevien lasten ja nuorten liikuntaharrastusten haasteisiin. Päämääränä on löytää jokaiselle lapselle sopiva ja ennen kaikkea mieluisa liikuntamuoto.

Teksti: Valtti-koordinaattori Nelli Suominen; Saija Vanhanen, viestintävastaava
Kuvat: Saija Vanhanen, viestintävastaava

Ohjelma toteutuu ainakin 15 paikkakunnalla tai -alueella yhteistyössä ammattikorkeakoulujen, yliopistojen ja liikunnan koulutuskeskusten kanssa. Valtti-ohjelmassa testataan mallia, jossa autetaan erityistä tukea tarvitsevaa lasta tai nuorta löytämään hänelle mieluisa liikuntamuoto.

Henkilökohtainen vammaisliikunnan konsultti, Valtti, auttaa ja saattaa autettavansa harrastuksen pariin. Valtti on liikunnan-, kuntoutuksen-, kasvatuksen- tai sosiaalialan opiskelija, joka toimii ohjattavansa yksityisenä liikuntakaverina ja eräänlaisena personal trainerina. 

-       Projektiin osallistuville lapsille ja nuorille valikoidaan henkilökohtaiset Valtit ilmoittautumislomakkeen tietoja apuna käyttäen. Match making -periaatteen avulla otetaan huomioon esimerkiksi kummankin osapuolen kotipaikkakunta, toiveet ja taustat, Valtti-koordinaattori Nelli Suominen selittää.

Valintojen jälkeen Valtti-ohjelma etenee yhteydenotolla, joka tapahtuu Valttien toimesta elokuun puoliväliin mennessä. He sopivat tapaamisen ohjattavan ja tämän perheen kanssa.

Alkuhaastattelun avulla luodaan käsitys siitä, minkälaista harrastamista lapsi tai nuori haluaa ja minkälaisia toiveita hänellä on vapaa-ajan liikunnan suhteen. Syksyllä 2016 toteutuu 4-6 viikon liikuntakokeilu ja – tutustumisjakso, jonka Valtti on suunnitellut ohjattavalleen.

-       Perheiden kiinnostus Valtti-ohjelmaa kohtaan on suuri, eikä ihme, sillä tällä hetkellä vammaiset lapset osallistuvat vapaa-ajan liikuntaan vähemmän kuin vammattomat, mainitsee Suominen.

-       Kysyntää olisi, mutta yhdenvertaisuus jää toteutumatta tarjonnan puutteen vuoksi.

Valtti-ohjelmassa pureudutaan kiinni juuri tähän haasteeseen ja tavoitteena onkin, että ohjelman jälkeen lapselle tai nuorelle on löytynyt harrastus tai on syntynyt kuva siitä, mikä olisi sopivaa vapaa-ajan liikuntaa. Kun kysynnän ja tarjonnan välinen kuilu on tunnistettu, voidaan haasteeseen vastata ja löytää ratkaisuja.

-       Terveys ja hyvinvointi –tulosalueella voi suorittaa Valtin (3 op) joko osana valinnaista harjoittelua, vapaasti valittavana opintoina tai osana soveltavan liikunnan opintojaksoa, toteaa fysioterapian lehtori Päivi Mäkilä.

Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU on valtakunnallinen urheilu- ja liikuntajärjestö liikunta-, näkö- ja kehitysvammaisille sekä elinsiirron saaneille ja dialyysissa oleville henkilöille. VAU:n tehtävänä on suunnitella, toteuttaa ja kehittää edellä mainittujen ryhmien liikunnan harrastamisen ja kilpailemisen mahdollisuuksia ja olosuhteita.

VAU pilotoi Valtti-ohjelman, joka on osa kolmivuotista SEDY (Sports Empowers Disabled Youth) -hanketta. Hankkeen tukijana toimii EU ja sitä koordinoi hollantilainen ammattikorkeakoulu (Amsterdam University of Applied Sciences, School of Sports & Nutrition). VAU:n lisäksi hankkeessa on mukana kahdeksan partneria seitsemästä eri maasta.