Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 16.5.2016

Turun AMK:n aurinkovoimala käyttöön - nyt on aika ottaa aurinkoenergialoikka!

Turun AMK on ottanut käyttöön Koneteknologiakeskuksen tiloissa aurinkoenergian testilaitoksen, joka tuottaa tietoa aurinkopaneelien tehontuotosta ja toimivuudesta. Ammattikorkeakoulu pyrkii muutoinkin tutkimus- ja kehittämistoiminnalla edistämään aurinkoenergian hyödyntämistä Varsinais-Suomessa.

Vastikään avatussa Turun AMK:n aurinkoenergian testilaitoksessa seurataan aurinkopa-neelien tehon tuottoa ja sen ajallista vaihtelua. Myöhemmin on mahdollista tutkia myös yksittäisten paneelien tehoa, sääaseman tuottamaa säteilytietoa sekä varastointiteknologiaa.
 
Turun AMK:n SOLARLEAP-hanke rohkaisee aurinkoenergialoikkaan, jolle Suomessakin on hyvät edellytykset sekä säteilymäärän puolesta että teknisten järjestelmien hinnan alentumisen myötä. Aurinkoenergia tuleekin vauhdilla ja monella paneeleja hankkineella tai hankkimista suunnittelevalla on tarve saada puolueetonta tietoa.
 
SOLARLEAP´in tavoitteena on lisätä tietoisuutta aurinkoenergiasta, kehittää ohjeistusta, tutkia paneelien tehontuottoa pilottikohteissa, ja ylipäätään raivata esteitä aurinkoenergian tulemiselle Varsinais-Suomessa.

Vuoden 2015 aikana järjestetyssä kartoituksessa peräti 90 talokohdetta ilmaisi kiinnostuk-sensa aurinkoenergian pilottikohteeksi. Ilmoittautuneiden joukosta seuloutui 10 kohdetta, joihin kevään ja kesän aikana asennetaan paneelit ja joissa myöhemmin seurataan tehontuottoa ja mahdollisesti myös talon sähkönkulutusta sekä paneelien tuottaman sähkön osuutta kokonaiskulutuksesta.  Lisäksi kohteet toimivat asennusmenetelmien, -ohjeiden ja -dokumenttien kokeilukohteina.
 
Hanketta rahoittavat Euroopan aluekehitysrahasto ja Lounaisrannikon kaupungit. Varsinais-Suomen hankeen päätoteuttaja on Turun ammattikorkeakoulu ja hankekumppanina toimii Turun ammatti-instituutti.