Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 26.5.2016

Liikkumis- ja kulutusvalinnat rakentavat energiatehokasta kaupunkia

Erilaiset energiakampanjat tarvitsevat onnistuakseen ymmärrystä ihmisten kulutuskäyttäytymistä ohjaavista tekijöistä. Tämä kävi ilmi vastikään päättyneessä PLEEC-hankkeessa. AMK:ssa on otettu konkreettisia askelia energiatehokkuuden edistämisessä ottamalla käyttöön sähköavusteiset kampuspyörät.

Teksti ja kuvat: Martti Komulainen

Ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi energiankulutusta täytyy leikata. Ilmastonmuutoksen torjunnassa kaupungeilla on avainrooli väestön keskittyessä kaupunkeihin. Peräti 70 % Suomen väestöstä asuu nykyisin kaupungeissa ja niiden kehysalueilla. Kaupungeissa energiatehokkuutta voidaan lisätä ja energian kulutusta vähentää teknologisilla ratkaisuilla, kaupunkisuunnittelulla sekä vaikuttamalla asukkaiden liikkumiseen ja kulutustottumuksiin.

Kulutuskäyttäytymisellä ratkaiseva rooli

Erilaiset energiakampanjat tarvitsevat onnistuakseen ymmärrystä ihmisten kulutuskäyttäytymistä ohjaavista tekijöistä. Kulutuskäyttäytymiseen vaikuttamisen keinoja on tutkittu vastikään päättyneessä PLEEC (Planning for Energy Efficient Cities) –EU-projektissa, jossa oli mukana 6 kaupunkia 13:sta maasta, Turku mukaanlukien.

Turun AMK:n vastuulla PLEEC-hankkeessa oli tarkastella niitä tekijöitä, jotka saavat kaupunkilaiset tekemään energiatehokkaita kulutusvalintoja. - Energiankulutustottumukset ovat usein tiedostamattomia ja energia itsessään näkymätöntä arkisessa vuorovaikutuksessa. Näkymätön energiakulutus onkin hyvä saada tavalla tai toisella näkyväksi, esimerkiksi sähkönkulutusmittarien ja entistä tarkempaa kulutustietoa antavan laskutuksen avulla, toteaa projektipäällikkö Annika Kunnasvirta.

Vertaisryhmän vaikutus ja esimerkki ohjaavat usein käyttäytymistämme – hyvät aikomukset saattavat jäädä toteutumatta ryhmäpaineen vuoksi. PLEEC-hankkeessa kävikin ilmi että vertaistuki, sosiaalinen vuorovaikutus esimerkiksi sosiaalisen median välityksellä ja jopa kilpailu vertaisten kesken voi yllyttää ympäristötekoihin ja ruokkia motivaatiota. Rahalliset kannustimet näyttäisivät toimivan parhaiten mittavammissa energiainvestoinneissa, eivät niinkään arjen pienissä teoissa.

Vihreää työmatkaliikkumista

Turun AMK:ssa on otettu konkreettisia askelia energiatehokkuuden edistämiseksi työ-matkailussa: käytössä on kampuspyöriä, joista osaan on rakennettu opiskelijatyönä sähköavusteisuus. Tarkoituksena on ollut vähentää henkilökunnan auton käyttöä työpäivän aikana ja ehkäistä tällä tavoin hiilidioksidipäästöjä sekä fossiilisten polttoaineiden kulutusta. Pyörät on toteutettu käyttämällä valmista sähköavusteisuus-pakettia.