Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 22.6.2016

12 000 kiloa poistotekstiiliä lähti Hollantiin kierrätettäväksi

Turun AMK:n ja Lounais-Suomen Jätehuollon koordinoimassa pilottihankkeessa etsitään ratkaisuja käytöstä poistettujen tekstiilien kierrättämiselle. Tekstiili 2.0 -pilottihankkeessa on vuoden alusta kerätty reilut 30 000 kiloa kodin poistotekstiilejä. 12 000 kilon koe-erä lähti 20.6. Hollantiin kierrätettäväksi muun muassa autoteollisuuden käyttöön.

Teksti ja kuvat: Sara Malve

Vuoden 2016 alusta asti kodin käyttökelvottomia tekstiilejä on voinut viedä maksutta Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) jätekeskuksiin ja lajitteluasemille. Kuivia ja loppuun kuluneita vaatteita ja kodin tekstiilejä on otettu vastaan myös keräysauto Siiraan sekä hankkeen järjestämissä yleisötapahtumissa, muun muassa Turun Skanssissa.

- Kaikki kerätty poistotekstiili pyritään hyödyntämään joko materiaalina tai energiana. Uusia liiketoimintamalleja hyödyntämiselle etsitään aktiivisesti, kertoo projektipäällikkö Henna Knuutila Turun ammattikorkeakoulusta.

Tekstiilien lajittelu on sujunut pääsääntöisesti hyvin Turussa, Kaarinassa ja Salossa sijaitsevissa Turun seudun TST ry:n, EkoKaarinan ja Salon alueen työttömät ry:n voimin. Tekstiilit erotellaan lajittelemalla 13:een eri luokkaan jatkokäsittelyä ajatellen. Lajitelluista tekstiileistä kymmenesosa on jo saatu varastoista hyötykäyttöön. Lajittelun ohjaamisesta on vastannut pääosin Turun AMK:n työntekijät ja hankkeessa mukana olevat opiskelijat.

Autoteollisuuden raaka-ainetta ja vintage-aarteita

Hollantilainen VAR Frankenhuis ottaa vastaan noin 12 tonnin koe-erän poistotekstiiliä muun muassa autoteollisuuden käyttöön. Koe-erä lähti 20.6. Kaarinan lajitteluhallista valmiiksi paalattuna kohti Hollantia. Erä menee kokonaisuudessaan kierrätettäväksi eikä siitä lähetetä tekstiilejä kolmansiin maihin.

Dafecor Oy on tällä hetkellä hankkeen suomalaisista yhteistyökumppaneista ainoa tekstiilijätteen teollinen hyödyntäjä. Dafecorille on kerätty yli 1000 kiloa villa- ja tekokuituneuloksia, joiden kuiduista jalostetaan materiaaleja käsityökäyttöön ja muun muassa öljynimeytysmatoiksi.

Vintageliike Alles Gute Vintage Sauvosta selvittää mahdollisuuksia liiketoimintaan, jossa välitettäisiin tuotteita vintage- ja second hand -myyjille sekä materiaaliksi uusien tuotteiden valmistamiseksi. He ovat saaneet lähes 1000 kiloa tekstiiliä uudelleenkäyttöön.

Tekstiilijätettä on myös saatu kierrätykseen ja hyödynnettäväksi yksityisille, pienyrityksille, opistoille, työpajoihin sekä jopa teattereihin poistotekstiilitapahtumien kautta yhteensä yli 1200 kiloa. Kevään aikana on pidetty muun muassa ”Ompelujameja” ja penkomispäiviä, jolloin tekstiileistä on joko luotu uutta tai niitä on jaettu eteenpäin hyödyntämistä varten. Tapahtumat ovat saaneet liikkeelle satoja asukkaita Turun ja Salon seudulta.

Opiskelijat voimavarana tekstiilikierrätyksen pilotissa

Turun ammattikorkeakoulun opiskelijat ovat olleet tärkeässä osassa Tekstiili 2.0 pilotissa. He ovat vastanneet esimerkiksi kymmenistä keväällä järjestetyistä tapahtumista, lajittelun koordinoinnista ja viestinnästä. Eri alojen opiskelijoita on ollut mukana yli kymmenen kevään aikana. 

- On ollut hienoa päästä työskentelemään näin tärkeän asian puolesta. Hyviä jengi ja tekemisen meininki ovat tuoneet vastapainoa opiskeluarkeen, toteaa opiskelija-assistentti Inka Mäkiö Turun ammattikorkeakoulusta.

Lisäksi tämän vuoden aikana pilottihankkeeseen tullaan tekemään lähes kymmenen opinnäytetyötä, jotka tuovat hankkeen käyttöön lisää tietoa ja tutkimusta.

Tekstiili 2.0 -keräyspilotin tavoitteena on muun muassa selvittää poistotekstiiliraaka-aineiden laatu, määrät ja keräystapoja sekä luoda kasvualusta kierrätystekstiilejä hyödyntävälle uudelle yritystoiminnalle. Pilottia vetävät Lounais-Suomen Jätehuolto ja Turun ammattikorkeakoulu yhteistyössä Turun kaupungin, SITRA:n, Jätelaitosyhdistyksen ja Ekokemin kanssa. 

Lisätietoja pilottihankkeesta: http://www.poistotekstiili.fi/