Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 16.11.2016

Turun AMK:n opiskelijat kisaavat tietoturvaosaamisella hakkerointikilpailussa

Turun ammattikorkeakoulun opintojensa loppuvaiheessa olevat ICT-yksikön opiskelijat osallistuvat lauantaina 19.11. järjestettävään kanadalaiseen hakkerointikilpailuun, jossa puolustetaan harjoitusta varten luotua tietoverkkoa sekä pyritään murtautumaan muiden osallistujien verkkoihin.

Kisassa syvennetään tietoturvatestaus- ja tietoverkonsuojaamistaitoja asettumalla hakkerin asemaan. Tietoverkosta yritetään kaivella ja selvittää erilaisia tietoja. Löydetyt tiedot, joita pelissä kutsutaan lipuiksi, pisteytetään, ja eniten pisteitä kerännyt joukkue voittaa.

– Kyseessä on niin sanottu attack-defence-harjoitus, jossa on tarkoitus suojata oma palvelin murtautumisyrityksiltä ja samalla pyrkiä hyökkäämään harjoitusta varten tehtyihin palvelimiin, toteaa yliopettaja Jarkko Paavola Turun AMK:sta.

Turun AMK:ssa tietojenkäsittelyä opiskelevalta edellytetään valmistuessaan mm. yrityksen tietojärjestelmien, ohjelmistojen ja internet-sivujen kehittämisen osaamista, ohjelmisto- ja verkkotekniikan ja tietoturvaan liittyvän toiminnan osaamista sekä liiketoiminnan pelisääntöjen ymmärrystä.

– Kisassa onkin mahdollista ymmärtää oma osaamistasonsa ja oppimistarpeet mielenkiintoisessa ympäristössä, toteaa Paavola.

Murtautumistestauksilla pitkät perinteet

Vastaavanlaisilla murtautumistestauksilla on tietoturva-alalla pitkät perinteet. Kisaan valmistautuminen edellyttää menetelmien, työkalujen ja eettisen hakkeroinnin periaatteiden tuntemista.

– Opiskelijoiden täytyy ymmärtää, koska ja missä murtautumistestausohjelmistoja voi käyttää, miettii Paavola.

Turun AMK:ssa tietoturvakoulutus on yksi tietojenkäsittelyn ja tieto- ja viestintätekniikan koulutusten opintopoluista. Tietoturvakoulutus vaatii laboratoriotyöskentelyä, jotta teoriatunneilla opitut asiat konkretisoituvat.

– Tämän kaltaiset science fiction -juoneksi kehitellyt kilpailut innostavat opiskelijoita testaamaan omia tietoturvataitojaan aivan erityisellä tavalla. Samalla kokonaisymmärrys tietoturva-alalta kasvaa tahtomattakin, kertoo Paavola edelleen.

Konkreettisesti kisaan osallistuminen tapahtuu ICT-Cityn Tietoturvalaboratoriosta käsin VPN-yhteyden avulla.

Kilpailun www-sivu: http://uoitctf.com sisältää myös piilotetun ennakkotehtävän, jonka ratkaisemalla saa lisäpisteitä varsinaisessa harjoituksessa.


Turku on paras opiskelukaupunki. Turun ammattikorkeakoulu on 10 000 osaajan yhteisö – tulevaisuuden teknillinen korkeakoulu ja hyvinvoinnin kehittäjä. Koulutamme käytännön huippuosaajia. #ExcellenceInAction