Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 18.11.2016

Taideteokset lisäävät julkisen tilan viihtyvyyttä

Turun AMK:n ICT-Cityn C-siiven kahvihuoneeseen mentäessä ei voi olla huomaamatta kolinaa ja toimintaa, jota läheisessä neuvottelutilassa tapahtuu. Menimme paikalle ottamaan selvää, kuka tiloissa kolistelee ja miksi.

Mitä tilassa siis oikein tapahtuu? Mitä neuvottelutilan seinälle oikein on muodostumassa?

”Seinälle muodostuu puutavarasta installoitu robotti, jonka lopuksi vielä maalaan. Robotiikkahan on nyt aika ajankohtainen ja kasvava juttu, eikä enää ainoastaan scifiä. Puusta halusin tehdä koska puuta käytetään mielestäni Suomessa aika mielikuvittuksettomasti, ja tarkoitan tässä nyt lähinnä teollisuutta ja rakentamista."

Kuka on kysymyksiimme vastannut nuori mies ja miten hän on päätynyt tekemään installaatiota ICT-Cityyn?

"Olen Ville Turkia ja opiskelen Turun AMK:n Taideakatemiassa kuvataidetta 3. vuotta. Meillä oppilaat ovat toteuttaneet vastaavia teoksia myös viime vuonna. Opettajat tarjosivat mahdollisuutta toteuttaa teoksia muutamiin erilaisiin julkisiin tiloihin, ja sen mukaisesti sitten kukin lähetti heille omia ehdotuksiaan."

Oletko aiemmin toteuttanut vastaavanlaisia teoksia?

"En ole aiemmin toteuttanut täysin vastaavia, mutta Konserttitalon Vino-galleriaan toteutettu teos kuitenkin on jossain mielessä lähellä tätä, vaikka sisältö ja toteutus erilaisia. Teos on vuoden loppuun saakka nähtävillä siellä ja totta kai suosittelen vierailemaan sielläkin."

Vino-galleria, Turun konserttitalossa (Aninkaistenkatu 9), on auki konserttitalon tapahtumien ja esitysten yhteydessä.

Mitä mielenkiintoista tämä projekti on sinulle opiskelijana antanut?
 
"Tämä on ensimmäinen kerta, kun teen teoksen täysin paikan päällä ja suoraan seinälle. Koko ja toteutustapa, eli installaation ja sekatekniikan yhdistelmä, ovat uusi ja hieno kokemus. Varmasti aion jatkossa tehdä myös jotain vastaavaa."

Ville Turkian teos on osa Turun AMK:n Kupittaan kampuksen taideohjelma 2016 –kokonaisuutta

Kuvataiteen koulutuksen taiteilijaopettajat Erika Adamsson, Susana Nevado ja Renja Leino ja kuvataiteen opiskelijat ovat toteuttaneet lukuisia julkisia taideteoksia Kupittaan kampuksen taideohjelman pilottikohteina. Teokset ovat nähtävissä ICT-talossa ja Lemminkäisenkadulla mm. seinämaalauksina ja installaatioina sekä Teknologiakiinteistöjen parkkihallissa graffitiseinänä.

Julkiset taideteokset on toteutettu erilaisilla pedagogisilla menetelmillä: taiteilijaopettaja & opiskelijaryhmä, opiskelijaryhmä, opiskelija & assistentit opettajan ohjauksella, taiteilijaopettaja & assistentti jne. Tavoitteena on ollut, että opiskelijat saavat uusia taiteellisia menetelmiä ja tulevaisuudessa työmahdollisuuksia julkisen taiteen kentällä. Kupittaan kampuksen taideohjelma on hieno esimerkki yhteistyöstä Turun AMK:n eri yksiköiden välillä. Taideteokset myös lisäävät työpaikan ja julkisen tilan viihtyvyyttä ja merkityksellisyyttä.

Kupittaan kampuksen taideohjelman avajaiset ovat torstaina 24.11. klo 15.00–16.30.

Facebookissa

Teksti: Johanna Stenroos-Vuorio
Kuvat: Johanna Reunanen ja Sari Hurmerinta