Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 1.12.2016

Sairaanhoitopiirien toimintatapoja kehitetään pelin avulla

Länsi-Suomen sairaanhoitopiirit kehittävät toimintatapojaan keskiviikkona julkistetun pelisovelluksen avulla. Pelin avulla demonstroidaan lean-ajattelua, joka pyrkii tehostamaan ja vähentämään asiakkaalle lisäarvoa tuottamatonta toimintaa.

Teksti ja valokuvat: Martti Komulainen

Lean-pelissä kohdataan erilaisia päivittäisessä asiakastyössä eteen tulevia tilanteita. Tilanteet vaihtelevat ilmoitustaulun siivoamisesta asiakaskohtaamisiin ja prosessikuvauksiin. Pelaaja saa jokaisesta pelikerrasta palautteen.

Maalaisjärkistä ajattelua

- Lean on maalaisjärkistä ajattelua, kiteyttää Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Leena Setälä lean-ajatttelun. Se on kokonaisvaltainen ajattelutapa ja toimintakulttuuri, jossa vältetään hukkaa ja sujuvoitetaan toimintatapoja.

Peli voi olla hyvä keino aloittaa tutustuminen lean-ajattelutapaan. Se on myös kustannustehokas tapa kouluttaa suuria ihmismääriä. - Haasteena lean-projektissa oli kohderyhmä, joka ei välttämättä ole harjaantunut pelisovellusten käyttämiseen, toteaa projektityöntekijä Pekka Qvist Turun AMK:n Turku Game Labistä.

Poikkialaista oppimista

Varsinais-Suomen, Satakunnan ja Vaasan sairaanhoitopiirien tilaama opetuspeli syntyi Turun ammattikorkeakoulun Liiketoimintaosaaminen ja prosessien johtaminen -tutkimusryhmän ja Turku Game Labin yhteistyönä. Tuotantotalouden opiskelijat tekivät tarvekartoituksen ja pelin käsikirjoitusrungon. Pelisisältöjen kehittelyssä oli mukana myös sosiaali- ja terveysalan ylemmän koulutuksen opiskelija ja opettaja. Turku Game Labin pelikehittäjät tuottivat pelisovelluksen. Opiskelijoille peliprojekti toi kokemusta monialaisesta työskentelystä ja yhteistyöstä toimeksiantajan kanssa.

Lean-peli soveltui hyvin Turun AMK:n hankkeeksi paitsi käytännönläheisen, projektimaisen oppimisen osalta, myös itse pelisisältöjen osalta: digitalisaatio ja hyvinvointi ovat kärkiteemoina Turun AMK:n strategiassa.