Sivu päivitetty 9.12.2016

Tekstiilikierrätysidea vakuutti Slushissa

Turun AMK:n ja Turun yliopiston opiskelijoista koostuva tiimi vakuutti Slushin yhteydessä järjestetyn Reboot Finland Pitching Awards -kilpailun tuomariston. Poistotekstiilejä kasvatusalustana hyödyntävä sieni-nahka-idea toi paikan kolmen parhaan joukossa.

Teksti: Martti Komulainen
Kuvat: Mari Hartemo

Tekstiilijäte voi päätyä uuden tekstiilin kasvualustaksi jos Turun AMK:n ja Turun yliopiston opiskelijoiden idea löytää yhteistyökumppaneita ja rahoitusta. Tekstiilijäte-kasvualustaa hyödyntävä sienikasvatus ja sienimateriaalin hyödyntäminen edelleen nahkamaisen materiaalin tuotannossa esiteltiin viime viikolla Slush-tapahtuman yhteydessä.
 
Reboot Finland – Hacks Pitching and Awards 30.11.2016 kokosi Slushissa yhteen parhaat tulokset useista kotimaisista hackathoneista. Hackathon on päivän mittainen tai pidempikestoinen intensiivinen ideointitapahtuma annetun teeman ympärillä. Tekstiilikierrätysidea jalostui syksyllä Turussa järjestetyssä Tekstiili -Hackathonissa.
 
Kisassa kuultiin 15 kolmen minuutin ideaesittelyä. Näiden joukossa Turun tiimi selvisi kolmen parhaan joukkoon.
 
Reboot Finland – Hacks Pitching and Awards -tilaisuus Slushissa oli osa Reboot Finland -haastekampanjaa. Reboot Finland on työ- ja elinkeinoministeriön, Tekesin ja Finpron yhdessä aloittama kampanja, joka haastaa meidät  ajattelemaan ja toimimaan uudella tavalla sekä ratkomaan arkielämän, yritystoiminnan ja julkisten palvelujen haasteita.

Sienestä tekstiiliksi

Prosessi- ja materiaalitekniikan opiskelija Tytti Salminen sai idean käytöstä poistettujen tekstiilien hyödyntämisestä uusien tekstiilien tuotannossa katsottuaan videon, jossa sienistä valmistettiin nahkamaista materiaalia.
 
Ideaa kehiteltiin yhdessä muun syksyisen Tekstiili Hackathon -tiimin kanssa. Tiimiin kuuluivat energia- ja ympäristötekniikan opiskelija Julius Alisaari sekä Qing Cao ja Mira Valkjärvi Turun yliopiston kauppakorkeakoulusta.
 
-Koko projekti oli opettavainen ja antoisa kokemus. Se opetti paljon ryhmätyöskentelystä ja miten tärkeää se on,että on monialainen tiimi, tiivistää Tytti Salminen.

Yhteistyökumppanihaku käynnissä

Slushin Reboot Finland – Hacks Pitching and Awards -finaalisijoitus tuo yhdelle tiimin jäsenistä tutustumismatkan Kalifornian Piilaaksoon.
 
Tekstiilikierrätys-tiimi on vakavissaan ideansa kanssa. Nyt edessä on lisää selvitystyötä ja tuotekehittelyä, jos vain yhteistyökumppaneita ja rahoitusta löytyy. Siinä Slush-julkisuuskin varmaan osaltaan on apuna.

-Turku AMK:ssa teemme paljon tämäntyyppistä, monialaista yritysyhteistyötä ja olemme tahollamme todella mielellämme myös jatkossa vinkkaamassa ja linkkaamassa tiimiä eteenpäin, vahvistaa koulutus- ja tutkimusvastaava Piia Nurmi.