Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 24.1.2017

Saa ottaa yhteyttä

AMK:n hallitus sai tänä vuonna kaksi uutta jäsentä. Kahdeksi vuodeksi on hallitukseen valittu uusi henkilöstön edustaja, lehtori Mari Lahti sekä aikuisopiskelija Tero Haapala, joka edustaa hallituksessa opiskelijoita. Ensimmäinen kokous ja iltakoulu ovat jo takanapäin.

Teksti ja kuva: Anne Lehikoinen

Keskustelu käy heti vilkkaana. Molemmat kommentoivat Big Roomissa uutta Kampus-suunnitelmaa ja toivovat, että uudisrakennuksen aikataulu pitää. Tuleva monialainen yhteistyö Kupittaan alueella kiinnostaa.

– Todellakin toivon, että raja-aidat saadaan kaadettua, sanoo Terveys ja hyvinvointi -tulosalueella toimiva lehtori Mari Lahti. On todella tärkeää, että amkilaiset kohtaavat toisiaan yhä enemmän. Uutta syntyy kun ihmiset keskustelevat vapaasti ja ideoivat yhdessä.

Vuorovaikutus aikaansaa synergiaa, jatkaa Tero Haapala. Hän työskentelee laivasuunnittelussa Elomatic Oy:ssä opintojensa ohessa. Takana on jo pitkä työura ja kokemusta yrittäjänä.

– Hallitustyö on meille nyt uutta ja panostamme siihen. Olemme edustamiemme jäsenten käytettävissä. Ensimmäinen kokous oli positiivinen kokemus ja odotukset ovat korkealla. Onneksi meillä on hyvin avoin ja keskusteleva rehtoraatti, niin pääsemme hyvin mukaan toimintaan, toteavat hallituksen uudet jäsenet.

Opiskelijakorttiuudistus on tällä hetkellä opiskelijakuntaa mietityttävä asia. TUOn on saatava tuloja, jotta toimintaa voidaan pyörittää. Tästä on käytävä vielä monia keskusteluja, toteaa Haapala.

Henkilöstön puolella muun muassa digitalisaatio ja resurssipula puhuttavat. Lahti kertoo, että esillä on muun muassa huoli sote-uudistuksesta ja siitä, ettei kentällä ole tarpeeksi vastuullisia ohjaajia työharjoittelussa oleville opiskelijoille.

Vauhdilla mennään – ja pian roboteilla

Koulutukseen liittyvät uudet ajatusmallit ilahduttavat Haapalaa ja Lahtea. Opettajista on tullut valmentajia ja opetusta siirretään yhä enemmän verkkoon. Se antaa opiskelumahdollisuuden ihan uusille opiskelijaryhmille.

Tutkimus- ja kehitystoimintaan voi hakeutua mukaan opiskelijana ja hankepuolelle tarvitaan myös pidemmän työkokemuksen omaavia, muistuttaa Haapala työelämäperspektiivin merkityksestä.

– Robotiikka tulee yhä enemmän mukaan arkeemme. Sehän nähdään jo nyt eri puolilla, hän lisää. Korkeakoulutuksen tulee olla ketterää ja AMK:ssa on huolehdittava siitä, että olemme ajan hermolla, mieluummin tietenkin jo vähän edellä. Talossa on oltava tietoa ja laadukasta osaamista.

Työelämätaidot on tärkeä oppia jo opiskeluaikana, ja opintoihin on hyvä sisältyä englanninkielinen ammattisanasto, sillä se tulee yhä enemmän olemaan tulevaisuuden työelämän käyttökielenä.

– Muutosvauhti on nyt kova kaikkialla. AMK:n suunta on hyvä ja meidän tulee pyrkiä olemaan Suomen paras kouluttaja. Sloganimme mukaisesti #ExcellenceInAction, sanoo Lahti.

Uusille opiskelijoiden urapoluille on luotava vahva kasvualusta. Lisäksi on huolehdittava siitä, että tietojaan ja taitojaan päivittävät aikuiset saavat ajanmukaista ja laadukasta täydennyskoulutusta, muistuttavat uudet henkilöstön ja opiskelijoiden edustajat, jotka kannustavat yhteydenottoihin AMK:n hallitustyöhön liittyen.

Ota yhteyttä:
mari.lahti@turkuamk.fi
tero.haapala@edu.turkuamk.fi