Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 15.3.2017

Yrittäjien ja maahanmuuttajien yhteistyö tuo lisää osaamista Varsinais-Suomeen

Varsinais-Suomessa Vertaista vailla –hanke törmäyttää yrittäjiä ja yrittäjyydestä kiinnostuneita maahanmuuttajia yhteistyöhön, josta kaikki voivat hyötyä. Ensimmäinen mahdollisuus yhteistyöhön aukeaa 19.4.–17.5. järjestettävällä maahanmuuttajille suunnatulla intensiivikurssilla.

Kuva: Joonas Salo

Elinkeinoelämän järjestöt nimeävät maahanmuuttajien mahdollisuuden työhön ja yrittäjyyteen yhdeksi kuudesta keinosta, jolla Suomen talous saadaan uudelleen nousuun. 

Nyt käynnissä olevan Vertaista vailla -hankkeen kautta varsinaissuomalaisille yrittäjille tarjoutuu mahdollisuus löytää yritykseensä osaajia, joilla on kielitaitoa ja kansainvälisiä verkostoja. 

-Monet maahanmuuttajataustaiset työnhakijat ovat toimineet kotimaassaan yrittäjinä ja haaveilevat yrittäjyydestä myös Suomessa. Heistä voisi myös löytyä sopivia jatkajia jo olemassa oleville yrityksille, sanoo hankekoordinaattori Hanna Tarvainen Varsinais-Suomen Yrittäjistä.

Yrittäjät voivat osallistua myös ilmoittautumalla mentoriksi maahanmuuttajalle. Yrittäjäksi aikova maahanmuuttaja hyötyy suuresti kokeneemman yrittäjän mentoroinnista, ja samalla mentorille tarjoutuu mahdollisuus saada ainutlaatuista tietoa kansainvälisistä markkinoista ja verkostoista. Samalla lisätään monikulttuurisuutta ja siihen liittyvää osaamista työpaikoilla. 

Intensiivikurssilta suunta omille urasuunnitelmille

Kotoutumiskoulutuksen käyneet maahanmuuttajat voivat nyt hakea mukaan intensiivikurssille, joka järjestetään arkipäivisin 19.4.–17.5. Turussa. Ohjelmassa on työelämään, työnhakuun ja yrittäjyyteen liittyviä aiheita, oman osaamisen tunnistamista ja sen esittelyä, vierailuja yrityksissä sekä esimerkiksi työnantajien vierailuja kurssilla. Mukana on myös pidempään Suomessa asuneita maahanmuuttajia, jotka toimivat vertaisohjaajina kurssilaisille jakaen omaa ns. hiljaista tietoa omasta kotoutumispolustaan.

- Tavoitteena on, että osallistujat löytävät omaa työllistymistään ja omaa urasuunnitelmaansa tukevia verkostoja sekä harjoittelevat menetelmiä, joilla voivat kehittää omaa kielitaitoaan kurssin jälkeenkin, kertoo projektipäällikkö Hanna Kirjavainen Turun ammattikorkeakoulusta.

Vertaista vailla -hanke (ESR) tukee maahanmuuttajien yrittäjyyttä, nopeuttaa työhön tai ammattiin johtavaan koulutukseen pääsyä sekä edistää kaksisuuntaista kotoutumista järjestämällä tilaisuuksia yrittäjien ja kotoutuvien maahanmuuttajien kohtaamiselle.

Lisätietoja intensiivikurssista: https://responsible.turkuamk.fi/yhteisollisyys/vertaista-vailla/