Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 29.3.2017

Kuvataiteen opiskelijat kansainvälistyvät nyt helposti Nordplus KUNO-verkoston kautta

Taideakatemian kuvataiteen opiskelijoilla on nyt mahdollisuus kansainvälistyä helposti KUNO-verkoston tarjoamien työpajojen kautta. Kuvataidetta voi lähteä opiskelemaan yhden kurssin verran esimerkiksi Norjaan, Viroon, Islantiin tai Tanskaan, jos kokonainen pidempi opiskelijavaihto ei sovi.

Teksti ja kuva: Anniina Virtanen

Turun AMK:n kuvataiteen koulutus liitettiin mukaan pohjoismaiseen KUNO-verkostoon. Yhteisössä on mukana eri taidekouluja pohjoismaista ja baltian maista. Suomesta mukana on Taideyliopiston Kuvataideakatemia. Kaikki Kunon jäsenkoulujen opiskelijat voivat osallistua koulujen järjestämiin työpajoihin. Niihin voivat osallistua myös kansainvälisessä vaihdossa olevat opiskelijat.

KUNO-verkoston kautta järjestetään myös opettajavaihtoa sekä intensiivikursseja.

Vastavuoroisesti Taideakatemian järjestämiin työpajoihin voivat osallistua kaikki KUNO-verkoston jäsenkouluissa opiskelevat. Kuvataiteen koulutus järjestää tavallisesti työpajoja omille opiskelijoille, mutta nyt Taideakatemia tarjosi ensimmäistä kertaa kahta omaansa Kunoon.

Työpajoja oli kaksi: Self-Portrait & Contemporary Photography ja Monotype on Recycled Material. Ne järjestettiin viime viikolla. Työpajoihin osallistui muutama taideakatemialainenkin.

Hakemuksia omakuvakurssille tuli 15, mutta mukaan pystyttiin ottamaan vain yhdeksän, mikä itse asiassa meni asetetun kiintiön yli, joka on kuusi opiskelijaa.

Kurssi herätti siis suurta suosiota. Osa hakeutuikin Taideakatemian järjestämiin työpajoihin, koska ei ole ollut aiemmin Suomessa. Osalle KUNO-työpaja oli ensimmäinen. Opiskelijoita oli muun muassa muutama Ruotsista, Norjasta, Tanskasta ja Virosta.

Valokuvakurssilla oli luottamuksellinen ilmapiiri

Taideakatemian koulutus- ja tutkimuspäällikkönä toimiva Taina Erävaara piti omakuviin ja omakuvalliseen työskentelyyn perustuvan kurssin ulkomailta tulleille opiskelijoille. Työpajan aikana toteutetut valokuvateokset ovat henkilökohtaisia ja niissä taiteilijat voivat käsitellä rankkojakin asioita itsessään. Työpajan pitäminen vaatii ryhmän sisäistä luottamusta.

Opiskelijat kommentoivat, että on KUNO-työpaja on antanut heille lisää rohkeutta. He kiittelivät Erävaaraa hyvästä opetuksesta ja valmistautumisesta kurssin pitoa varten.

– Enhän voisi odottaa teiltä mitään, jos en olisi itse valmistautunut, Taina Erävaara vastaa kiitoksiin.

Norjassa kuvataidetta opiskelkeva Torleif Birkeland Bay oli kuukausi sitten Tallinnassa järjestetyssä KUNO-työpajassa. Suomessa hän ei vielä ollut käynyt, mikä oli osasyy, miksi hän hakeutui Taideakatemian tarjoamaan Laura Miettisen vetämään grafiikka-työpajaan.

– Tämä on ollut oikein mukavaa. Viikko jää ehkä hieman lyhyeksi, mutta olen saanut täältä paljon, Torleif Birkeland Bay kuvailee.

– Haluaisin käydä Islannissa seuraavaksi. Olen tykännyt Turusta oikein paljon, nämä aurinkoiset päivät ovat olleen hienoja. Vapaa-aikaa meillä on ollut niin paljon kuin sitä itse halutaan, mutta olen halunnut työskennellä näiden töiden parissa, hän myöntää.

KUNO: An Art Academy without Walls
www.kuno.ee