Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 28.3.2017

Kasvun esteenä on tekniikan riittämätön tutkimus ja koulutus Turussa

Turun seudun kasvua siivittää parhaillaan elinkeinoelämän erinomainen menestys: erityisesti meri-, lääke-, ja valmistavan teollisuuden vahvat kasvunäkymät lisäävät luottamusta ja säteilevät korkeasuhdannetta myös muille toimialoille, kuten rakentamiseen.

Kasvun kannalta suurin heikkous on riittämätön tekniikan alan tutkimus ja koulutus. Suomen talouden moottorina toimiva vientiteollisuus tarvitsee lisää osaavia insinöörejä. Turun ammattikorkeakoulun tavoitteena on kaksinkertaistaa insinöörikoulutuksensa volyymi, jotta tarpeeseen pystytään vastaamaan. Lisäksi nykyistä insinöörikoulutusta on tarpeen tarkastella siten, että koulutusmoduuleilla voitaisiin suunnata insinööritutkinnon sisältöjä meri- ja valmistavan teollisuuden suuntaan nykyistä helpommin.

– Maakunnan yrityksissä on nyt todellinen tarve merkittävästi suuremmalle määrälle insinöörejä kuin mitä voimme tällä hetkellä kouluttaa. Esimerkiksi suunnitteluosaamista tarvitaan niin auto-, meri- kuin rakennusteollisuudessa, sanoo Turun AMK:n rehtori Vesa Taatila.

Turun yliopiston hallitus puolestaan on tehnyt opetus- ja kulttuuriministeriölle virallisen esityksen diplomi-insinöörikoulutusvastuun laajentamisesta konetekniikkaan ja materiaalitekniikkaan.

– Osaamisvajetta ei voida poistaa tilapäisin koulutusjärjestelyin vaan siihen tarvitaan kestävä ja pysyvä ratkaisu kouluttamalla diplomi-insinöörejä alueella, Turun yliopiston rehtori Kalervo Väänänen sanoo.

Koulutuksen volyymi, laatu ja houkuttelevuus erityisesti teknisillä aloilla tulee nostaa pysyvästi teollisuuden uuden tuotantokapasiteetin vaatimusten mukaisiksi. Toimenpiteillä on kiire: 2018 yhteishakuun aikaansaadut muutokset vaikuttavat koulutustuloksissa vasta 2021 – 2024.

Turun seutu noussut yritysarvioissa

Turun kaupunki ja korkeakoulut sekä alueen yritykset ovat yhdistäneet voimansa kasvun tueksi. Tavoitteena on kaikin tavoin pitää huolta siitä, että koko Suomen kasvusta huolehtivalla seudulla on tarpeeksi opiskelijoita ja työntekijöitä sekä heille parhaat mahdolliset edellytykset. Samoin huomiota kiinnitetään siihen, miten rekrytointeja ja työvoiman liikkuvuutta voidaan helpottaa.

– Tuoreessa Elinkeinoelämän keskusliiton tekemässä kuntarankingissä Turun seutu on noussut yritysten arvioissa sijalle kaksi, mikä kertoo siitä että on tehty ja tapahtunut myönteisiä asioita. Koko lounaisrannikon osalta kasvu realisoituu nyt nopeammin kuin on osattu edes toivoa, ja nyt on varmistuttava siitä, että yritykset saavat tarvitsemansa tuen kasvun mahdollistamiseksi, sanoo Turun kaupunginjohtaja Aleksi Randell.

Vastikään elinkeinoministeri Mika Lintilä on pyytänyt entisen pääministerin Esko Ahon selvityshenkilöksi, jonka tehtävänä on selvittää meriklusteriin ja autoteollisuuteen liittyvää positiivista rakennemuutosta. Selvityksen on tarkoitus valmistua alkukesän aikana.

– Esko Aholla on laajapohjaista kokemusta sekä yhteiskunnan että yritysten murrostilanteiden osalta ja uskon että hänen johdollaan tehtävässä selvitystyössä tunnistamme niitä elementtejä, joilla yritysten osaamistarpeet ja kilpailukyvyn edellytykset ymmärretään ja niihin pystytään vastaamaan.

 

Kehittämistoimet etenevät laajalla rintamalla

Positiivisen rakennemuutos edellyttää Turulta laaja-alaisia kehittämistoimia ja tuo mukanaan myös merkittäviä haasteita. Ne liittyvät muun muassa asumiseen ja asuntotuotantoon, kaavoitukseen, liikenteeseen, työvoiman riittävyyteen, työllisyyden hoitoon ja osaamisen kehittämiseen.

Turun kaupungin toimijat pyrkivät yhdessä työvoimaviranomaisten kanssa vastaamaan tilanteeseen sekä tehostetulla haulla Turun ammatti-instituutin rakennusalan koulutukseen että rakennusalan työttömien työnhakijoiden osaamiskartoituksilla. Tärkeäksi nousevat myös Turun Aikuiskoulutuskeskuksen tarjoamat täydennyskoulutusmahdollisuudet.

Yhteistyötä alueen rakennusteollisuuden kanssa on myös tiivistetty. Ensi kesänä Rakennusteollisuuden yritykset liittyvät mukaan Kesäteekkarikampanjaan, jolla kannustetaan teknillisen alan opiskelijoita Tampereelta, Lappeenrannasta, Espoosta ja Oulusta kesätöihin alan yrityksiin Turun seudulle – ja nyt myös Rauman seudulle.

Neuvottelut ovat parhaillaan käynnissä myös rakennusteollisuuden tulosta mukaan 2016 perustettuun Turku Future Technologies -yhteistyöhön, jossa muun Suomen teknillisten yliopistojen tutkimusosaamista välitetään laajasti Lounais-Suomen yritysten käyttöön.

Meriklusteri edellyttää erityistoimia

Meriklusterin ja meriteollisuuden kehittäminen edellyttää kansallisen tason strategian päivittämistä. Tavoitteena on luoda Turkuun Euroopan johtava tuotannon ja t&k -toiminnan klusteri vuoteen 2020 mennessä. Tähän liittyen käynnistetään Meriklusterin kilpailukykystrategian 2017–2025 laatiminen. Samalla vahvistetaan Lounais-Suomen valmistavan ja meriteollisuuden klusterikehitystä, kilpailukykyä ja osaamispohjaa.

Kasvunäkymät ulottuvat 2020 -luvun puoliväliin

Turun kaupunki ja seutu vastaavat voimakkaasti valmistavan teollisuuden kovaan työntekijätarpeeseen. Kaupunki on esimerkiksi ostanut maa-alan Meyerin telakan vierestä meriteollisuuden yritysten tarpeisiin (Blue Industry Park -konsepti). Lisäksi Valmet Automotiven turkulaisille työntekijöille tarjotaan pilottina joukkoliikenteen lippuja työmatkoihin Uuteenkaupunkiin. Turku aloittaa myös mittavan markkinointikampanjan työntekijöiden houkuttelemiseksi alueelle.

Valmistavan teollisuuden kasvunäkymä ulottuu 2020-luvun puoliväliin asti. Silloin muun muassa meri- ja autoteollisuus verkostoineen ovat nostaneet tuotantokapasiteettinsa täysin uudelle tasolle. 

Autoteollisuuden kasvunäkymät

  • 2013–2015 Valmet Automotive rekrytoi yli 1000 työntekijää pääosin 80 km:n säteellä.
  • 2017 rekrytoidaan noin 1500 uutta työntekijää – henkilömäärä nousee tämän hetken 2200:sta noin 3700:aan vuoden loppuun mennessä-

Meriteollisuuden kasvunäkymät

  • 2014 lähtötaso 4000 Meyerin ja verkoston työntekijää.
  • 2020 mennessä uusien tilausten myötä noustaan 7500 ja 2022–2024 11000 hlön tasolle. Kerrannaisvaikutuksineen (1+2) telakan ulkopuolelle yht. 30000 htv:n kasvuvaikutus.
  • Ulkomaalaisten työntekijöiden osuus verkostossa nyt noin 40 % – osuus vaihtelee.

Rakennusteollisuuden kasvunäkymät

  • Asuntorakentaminen Turussa ennätystasolla; lupien kasvu (m2) 2015–2016 yli 100 %.
  • Yhteensä voimassa olevilla sekä vireillä olevilla asemakaavoilla ja tulevilla kaupunkisuunnittelun kohteilla mahdollistetaan 3,2 miljoonaa kerrosneliötä lähes 65 000 asukkaalle.
  • Heijastusvaikutukset palvelusektorille näkyvissä.

Uudet innovaatiot syntyvät rajapinnoissa – Rolls Roycen TKI-yksikkö Turkuun

  • Rolls-Royce avaa etäohjattujen ja autonomisten alusten tutkimus- ja kehityskeskuksen Turkuun.
  • Yhtiön tavoitteena on edetä nopealla aikataululla ja saattaa keskus täyteen toiminta-valmiuteen kuluvan vuoden aikana.
  • Etäohjattujen ja autonomisten alusten tutkimus ja kehitys nousee vahvaksi osa-alueeksi Turkuun rakennettavassa Maritime Excellence -kehityskonseptissa, jota ovat kehittämässä Turun kaupunki, Turku Science Park ja Turun ammattikorkeakoulu.