Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 10.4.2017

Mitä sosiaalialalta tulevaisuudessa vaaditaan?

Sosiaalialan vuosittain toistuvat verkostopäivät järjestettiin tänä vuonna Turussa 6.–7.4. Päivien kantava teema oli alan uudet haasteet ja niihin vastaaminen.

Vetovastuussa päivien järjestämisestä olivat Turun ammattikorkeakoulu ja Yrkeshögskolan Novia yhteistyössä. Vuosittain järjestettävät verkostopäivät on yhteistyöfoorumi kaikille 20 ammattikorkeakoululle, jotka kouluttavat sosionomeja Suomessa. Päivät ovat osa sosiaalialan dialogia.

Ajankohtaisia haasteita

– Pohdinnan aiheina olivat tänä vuonna mm. sosiaalialalla jatkossa tarvittava osaaminen, monikulttuurisuus, muuttuvat rakenteet ja sosiaalialan kansallinen dialogi, sosiaalialan koulutus- ja tutkimuspäällikkö Meeri Rusi Turun ammattikorkeakoulusta kiteyttää.

Alan uudet haasteet tuotiin kaunistelematta esiin heti päivien avausosuudessa 6.4. ICT Cityssä.

– Olette alalla, jolla tarve kasvaa ja vaatimustaso lisääntyy jatkuvasti, Turun ammattikorkeakoulun rehtori-toimitusjohtaja Vesa Taatila kiteyttää heti puheenvuoronsa alussa. Taatila korosti sosiaalialan roolia Turun positiivisessa rakennemuutoksessa, johon liittyy esimerkiksi uusien työpaikkojen aiheuttama muuttoliike. 

Pinnalla on luonnollisesti myös SOTE-uudistus, jossa kansanedustajan Annika Saarikon mukaan sosiaalityö on jäänyt turhan vähälle huomiolle. Toimintaympäristön muutoksen toi puheenvuorossaan esiin myös Arene ry.:n (Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto) nimeämän SOTELIKA-verkoston puheenjohtaja ja Tampereen ammattikorkeakoulun vararehtori Päivi Karttunen.

Sosiaalialan ajankohtaisina haasteina toistuivat avauspuheenvuoroissa erityisesti väestön ikääntyminen, osallisuuden kasvattaminen, rahoitusleikkaukset, keskustelut ammattipätevyydestä, syrjäytyminen sekä monikulttuurisuus.

Monikulttuurisuuteen on tartuttu projekteissa

Avauksen jälkeen kävijät pääsivät tutustumaan Turun ammattikorkeakoulun ja Yrkeshögskolan Novian monikulttuurisuuteen liittyviin hankkeisiin ICT Cityn aulan minimessuilla. Teemaan johdatteli kirkkoherra Jouni Lehikoinen, jonka johtama seurakunta on ollut aktiivinen maahanmuuttajatyössä.

Minimessuilla kävi vilkas kuhina, kun opiskelijat esittelivät hankkeissa tehtyä työtä ja omaa rooliaan. Opiskelijat ovat mukana tutkimus- ja kehityshankkeissa osana projektiharjoitteluaan. Hankkeissa toteutetaan myös opinnäytetöitä.

Katse kohti tulevaa

Päivät jatkuivat torstaina Sosionomi 2015 -seminaarilla, jossa käsittelyssä olivat sosionomin työ ja koulutus vuonna 2025. Perjantaina 7.4. kuultiin lisää puheenvuoroja ja pureuduttiin yhä syvemmälle sosionomien tulevaisuuden osaamistarpeisiin. SOTE-palvelujärjestelmän muutosten nykyvaihetta kuvasi sosiaalineuvos Juha Luomala Sosiaali- ja terveysministeriöstä. Mukana keskusteluissa läpi tapahtuman oli myös Sanna Hirsivaara opetus- ja kulttuuriministeriöstä.

– Päivät onnistuivat hyvin ja ensi vuonna huhtikuussa tapaamme Oulussa, Meeri Rusi summaa.