Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 7.6.2017

Turun AMK kehittää 5G-teknologian testausympäristöjä yli miljoonalla eurolla

Tulevaisuudessa suurena haasteena on mobiiliverkkojen kapasiteetti, sillä mobiilidatan käyttö on räjähdysmäisessä kasvussa. Koska radiotaajuudet alkavat olla täynnä, tarvitaan uusia keinoja hyödyntää tätä hupenevaa resurssia. Ratkaisua haetaan 5G-teknologialla.

Turun ammattikorkeakoulu on eturintamassa kehittämässä tulevaisuuden 5G-verkkoja. Suuremman kapasiteetin lisäksi ne mahdollistavat jopa miljoonien IoT-laitteiden kytkemisen verkkoon yhden tukiaseman alueella sekä pienentävät verkon viivettä merkittävästi, mikä mahdollistaa uudenlaiset sovellukset kuten autonomisesti liikkuvat ajoneuvot.
 
Pelkästään tämän vuoden aikana Turun AMK on saanut läpi kolme hankekokonaisuutta, joista yksi kuuluu EU-komission Horizon 2020 5G-tutkimusohjelmaan (5G-PPP) ja kaksi muuta Tekesin rahoittamaan suomalaiseen 5G Test Network Finland -kokonaisuuteen (5GTNF), joka kokoaa Tekesin 5thGear-teknologiaohjelman testiympäristöhankkeet yhteen.  Molemmat ovat kansainvälisesti tunnettuja ja merkittäviä kokonaisuuksia. Ammattikorkeakouluista Turku on ainoa suomalainen edustaja 5G-PPP:ssä ja 5GTNF:ssä muista ainoastaan Centria AMK on mukana.
 
Turun AMK on jo pitkään kehittänyt esimerkiksi langattomien tietoliikennetekniikoiden tutkimuksen vaatimia laboratoriotestaus- ja kenttämittausjärjestelmiä.
 
- Nyt olemme mukana näissä kolmessa merkittävässä hankkeessa, joissa kaikissa viedään 5G-teknologiaratkaisuja entisestään eteenpäin, kertoo yliopettaja ja tutkimusvastaava Jarkko Paavola Turun AMK:sta.
 
Turun AMK:n rooli tulevien vuosien tutkimustyössä on testausympäristöjen kehittämisessä. Tässä kohtaa hyödynnetään myös olemassa olevia teknologioita mobiiliverkoista ja IoT-tiedonsiirrosta, jotta saadaan tietoa nykyjärjestelmien puutteista uusiin sovelluksiin.
 
Kolme hanketta, yksi tavoite
 
Wireless for Verticals (WIVE) ja Critical Operations over Regular Networks (CORNET) -hankkeet ovat osa Tekesin 5G-ohjelmaa (5thGear). Broadcast and Multicast Communication Enablers for the Fifth-Generation of Wireless Systems (5G-Xcast) kuuluu EU-komission Horizon 2020 tutkimusohjelmaan The 5G Infrastructure Public Private Partnership (5G-PPP). Molemmissa tutkimusohjelmissa kehitetään teknologiaa ja testausalustoja 5G-verkkoja varten.
 
- Kaikissa hankkeissa pyritään vaikuttamaan 5G-kehitykseen ja samalla kehitetään testiympäristöjä, joilla 5G-teknologiaa voidaan testata ennen kaupalliseen vaiheeseen siirtymistä. Hankkeissa on laaja yritys- ja tutkimuslaitoskonsortio, mikä mahdollistaa merkittävät tulokset, toteaa Paavola.
 
WIVE-hankkeessa kehitetään teknologiaa ns. vertikaaliyritysten, eli hyödyntäjien, tarpeiden mukaan. Verkon käyttötapauksina ovat mm. median jakelu mobiiliverkon kautta, videovalvontakuvan siirto, älykkäiden sähköverkkojen ohjaus sekä satamalogistiikka. Uutena näkökulmana 5G-verkoissa on tuki IoT-laitteille ja -palveluille. Verkkosivu: http://wive.turkuamk.fi.
 
CORNET-hankkeessa tutkitaan, miten viranomaiset voisivat hyödyntää tulevaisuudessa kaupallisia mobiiliverkkoja. Tutkimusta tarvitaan, sillä nykyiset viranomaisverkot eivät tue datapalveluja samalla tasolla kuin kaupalliset 4G-verkot ja tulevaisuudessa 5G-verkot. CORNET-hankkeessa Turun AMK jatkaa spektrinhallintaan liittyvää kehitystä, josta myös DISTRIBUTE-palkinto saatiin. Verkkosivu: http://www.oulu.fi/cornet/.  
 
H2020 5G-Xcast keskittyy mediajakelun kehittämiseen mobiiliverkkojen avulla. Tulevaisuudessa voi olla mahdollista siirtää esimerkiksi TV-lähetykset kokonaan mobiiliverkon hoidettavaksi. Hankkeessa on mukana mobiiliverkkotoimijoiden lisäksi merkittäviä TV-toimijoita kuten BBC ja Euroopan yleisradiounioni (EBU). Verkkosivu: http://5g-xcast.eu/.
 
H2020 5G-Xcast -hankkeessa Turun AMK:n osuus on 380 000€. Kokonaisvolyymi 8 M€. Wireless for Verticals (WIVE) hankkeen Turun AMK:n budjetti on 500 000€. CORNET-projektissa Turun AMK:n  budjetti on 138 000€. Näiden lisäksi Turun AMK investoi H2020 Spectrum Prize -voittorahaa testiympäristön kehittämiseen.