Sivu päivitetty 3.7.2017

Turun AMK polkee eteenpäin Ruisrockissa

Turun AMK:n opiskelijat järjestävät taas tänä kesänä ohjelmaa Ruisrock-festivaaleilla 7. - 9.7.2017. Opiskelijat ovat mukana mm. alue- ja ympäristöohjelman toteutuksessa. Festarikansa saa polkea tandempyörää, jonka polkemisella tuotettu energia muutetaan sähköksi. #Ruissifillari

Mistä energiaa voitaisiin säästää suuressa tapahtumassa? Energiansäästössä ja talteenotossa ei ole kyse vain rahasta vaan suuri kysymys liittyy myös ympäristöön ja sen huomioimiseen. Näitä kysymyksiä festareiden järjestäjät joutuvat miettimään. Turun AMK:n opiskelijat kehittelivät yhdeksi ratkaisuksi #Ruissifillari-projektin, missä jokainen saa osallistua sähköntuotantoon.

#Ruissifillari on projekti, jonka avulla havainnollistetaan festivaaliväelle sähkön tuottamista ja sen kulutusta. Useinkaan ei tule ajatelleeksi kuinka paljon sähköä kuluu ja mikä määrä työtä sen tuottamisen takana on. Olemme Suomessa siinä onnellisessa asemassa, että voimme vain painaa valokatkaisijaa ja pimeys päättyy siihen paikkaan. 

Ruisrockissa sähköntuottamisprosessia esitellään tandempyörällä. Sen dynamo muuttaa jokaisella polkaisulla energiaa sähköksi, joka sitten johdetaan hyötykäyttöön.

Kokemuksen lisäksi polkijat saavat muistoksi MyPosella otetun selfie-kuvan polkuhetkestään. AMK:n festaripisteellä on muutenkin huomioitu kestävämmän maailman rakentaminen mm. jakamistalouden ja tekstiilikierrätyksen kautta. 

Ei yksin vaan joukkovoimalla

#Ruissifillarin kautta eri alojen AMK-opiskelijat sekä 2. asteen opiskelijat toteuttavat yhdessä ja yhteistyökumppaneiden kanssa Ruisrockin ympäristöohjelmaa. Alueen yritysten osaamista ja innovaatioita tuodaan esille. 

Opiskelijat ovat ideoineet ja toteuttavat #Ruissifillarin yhdessä yhteistyökumppanien kanssa: Kierrätyspyöräverstas Recykkeli, MyPose, Turun Ekotori, Joukon Voima, Pure Waste, Turun kaupunki, 6Aika-hanke TRY OUT! Telaketju-hanke ja tietenkin Ruisrock.

AMK:n pisteellä pohditaan laajemminkin uusiutuvan energian tuotantoa ja siihen liittyviä kysymyksiä yhdessä Joukon Voiman kanssa. Joukon Voima on kestävien hankkeiden joukkorahoituspalvelu. Kesällä lanseerattava Kattojenvaltaus on koko Suomen kattava kampanja, jossa yrityksiä haastetaan avaamaan kattonsa joukkorahoitetulle aurinkovoimalle. 

Turku AMK ja Ruisrock ovat tehneet erilaisia kiertotalouteen ja ympäristötyöhön liittyviä projekteja jo useana vuonna. #Ruissifillari on myös mukana kehityshankkeena Ruisrockin Ekokompassi-ympäristöohjelmassa, jonka kautta Ruisrock kehittää tapahtumatuotantoa kestävämpään suuntaan.

#Ruissifillaria voit seurata myös Instagramissa: @Ruissifillari

Ruissifillari_ruissikioskilla.jpeg