Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 14.8.2017

Rakenneratkaisuja hampusta! Testimökki nousee Turun AMK kampukselle

Hamppu-kalkkiseosta rakennusmateriaalina tutkitaan Turun AMK Lemminkäisenkadun kampukselle nousevassa tekstirakennuksessa. Rakenteisiin asennettavat anturit tuovat tietoa kosteus- ja lämpöoloista.

Teksti ja kuvat: Martti Komulainen

Hamppurouheesta, kalkista ja vedestä syntyy sekoittimessa puuromainen seos, jota valetaan paikan päällä seinärakenteiksi ja lattian eristeeksi Turun AMK:n Lemminkäisenkadun kampuksella. Pihalle rakentuvassa testimökissä tutkitaan hamppurakentamisen menetelmiä, kuten paikallavalua ja ruiskuvalua, sekä mitataan rakenteiden kosteutta ja lämpötilaa. Ruiskuvalulaite-investointi on toisen aihepiiriin liittyvän, " Rakennetaan hampusta " -hankkeen, rahoittama.

 - Rakenneratkaisuja hampusta -hankkeessa tarkoituksena on edistää rakentamisen kiertotaloutta ja hiilineutraalia rakentamista, kiteyttää projektipäällikkö Noora Norokytö.

Hampusta rakennusmateriaalina on kyllä kokemusta ja tutkimustietoa ulkomailta, mutta Suomesta vain vähän. Turun AMK:n hanke levittää tietoa rakennusalan yrittäjille, kestävästä rakentamisesta kiinnostuneille kuluttajille sekä suunnittelijoille ja viranomaisille. 

Kuituhampun kuitu on erittäin vahvaa ja sen viljely teolliseen käyttöön on lisääntynyt 2000-luvulta. Varsinais-Suomessa sitä viljeltiin vuonna 2015 noin 100 hehtaarin alalla ja suunta on kasvussa. Sadosta on arvokasta kuitua n. 30 %. ja loput n. 70 % kevyttä puumaista päistärettä. Yhden peltohehtaarin tuottamalla päistäreellä saadaan materiaali omakotitalon rakentamiseen.