Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 4.10.2017

Aasia-seminaari antoi käytännön tuntumaa vientityöhön

Seminaarin johtopäätelmän voi kiteyttää vaikka näin: Vienti on jalkatyötä, jossa tarvitaan sekä rohkeutta että ennen kaikkea kärsivällisyyttä.

Teksti: Harriet Lonka, projektipäällikkö ja seminaarin moderaattori

Maanantaina 18.9. järjestetty Aasian kaupan haasteet ja mahdollisuudet keräsi hyvän osanoton yritysten edustajia ja opiskelijoita kuulemaan ja vaihtamaan kokemuksia käytännön vientityön haasteista.

Viennin tärkeä lähtökohta PK-yrityksissä on halu kasvaa ja myös valmius ottaa riskejä. Omien siipien kantavuutta täytyy kokeilla maailmalla. ’Kasva tai kuole’ oli vientisuurlähettiläs Juha Markkasen tiivistys yleisesti liiketoiminnan menestykseen.

Vientiä ei tarvitse tehdä yksin. Paljon apua vientitoiminnan suunnitteluun on tarjolla niin paikallisella tasolla kuin valtakunnallisessa Team Finland –verkostossa. Apua on kuitenkin osattava ja uskallettava itse pyytää. Tässäkään asiassa kysyvä ei tieltä eksy. Varsinkaan, kun julkisen hallinnon palvelut vientitoiminnan edistämiseksi ovat valtaosin maksuttomia! Toisaalta yksin puurtaminen on yleisemminkin suomalaisen pk-yritystoiminnan helmasynti. Erityisesti vientitoiminnassa kimpassa tekeminen kuitenkin kannattaa, kuten maatalousyrittäjä Taru Antikainen omien kokemustensa pohjalta totesi.

Seminaarin jälkeen YAMK-opiskelijat puntaroivat toistensa vienti-ideoita omassa työpajassaan. Toivottavasti mahdollisimman monelle syttyi kipinä tulevaisuudessa myös itse tarttua vientitoiminnan haasteisiin!

Katso seminaaritallenne!