Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 7.11.2017

Avoin data ja sosiaalinen media valjastettava julkiseen palveluinnovointiin

Kansalaiset ovat julkisten palvelujen käyttäjinä kokemusasiantuntijoita, jotka halutaan nykyistä voimakkaammin palvelujen uudistamistyöhön. Yrityspuolella arkipäivää oleva proaktiivisuus ja uusien tuotteiden ja palveluiden nopea innovointi halutaan tuoda osaksi julkistenkin palvelujen kehittämistä.

Joulukuun alussa käynnistyy kolmivuotinen Turun ammattikorkeakoulun koordinoima Co-creation of Service Innovation in Europe (CoSIE) -hanke. Yksi hankkeen tärkeimmistä tavoitteista on parantaa julkisen sektorin uudistumiskykyä sekä vauhdittaa asiakaslähtöisten palveluinnovaatioiden kehittämistä.

Yhteiskehittäminen (co-creation) tarjoaa lupaavan viitekehyksen sekä käytännössä toimiviksi osoittautuneita menetelmiä ja työkaluja palvelujen uudistamiseen ja asiakkaiden kohtaami-seen. Tarpeiden tunnistamisessa testataan uusia avoimen datan ja sosiaalisen median mahdollistamia ratkaisuja. Palveluinnovoinnin lisäksi yhteiskehittämisellä vahvistetaan kansalaisten osallisuutta.

– CoSIE-hankkeessa etsitään julkisen sektorin kehittämistyöhön uusia ideoita ja muotoillaan asiakaslähtöisiä palveluja. Uskomme, että digitalisaatiota voidaan hyödyntää nykyistä monipuolisemmin palvelutarpeiden tunnistamisessa, palvelujen muotoilussa sekä kansalaisten osallistamisessa, toteaa dosentti Harri Jalonen Turun ammattikorkeakoulusta.

Yhteiskehittämällä palveluinnovaatioita

– Horisontti2020-ohjelmasta rahoitettavan hankkeen aikana toteutetaan kymmenkunta pilottia eri puolilla Eurooppaa. Piloteissa testataan erilaisia yhteiskehittämisen menetelmiä hyvin erilaisissa palveluissa ja erilaisille kohderyhmille, kuvaa projektipäällikkö Mira Lehti Turun ammattikorkeakoulusta.

Suomen pilotissa palveluja uudistetaan erityisesti yhdessä nuorten kanssa. Merkittävä osa yhteiskehittämisestä aiotaankin toteuttaa hyödyntämällä sosiaalista mediaa.

Turun AMK:n kansallisena pilottikumppanina toimii Suomen Kuntaliitto. Innovaatio-asiantuntija Tuula Jäppinen ja tutkimus- ja kehitysjohtaja Jenni Airaksinen näkevät, että hanke istuu mainiosti Kuntaliiton jo entuudestaan aktiiviseen tulevaisuustyöhön. Erityisesti digitalisaation osalta odotukset CoSIE-hanketta kohtaan ovat korkealla.

– Tavoittelemme palveluinnovaatioita, ja uskomme, että hyödyntämällä avointa dataa ja sosiaalista mediaa sekä ottamalla niin yksilöt kuin laajat yhteisötkin mukaan yhteiskehittämiseen, tässä onnistutaan parhaiten, Lehti ja Jalonen toteavat.

Koska perinteiset vaikuttamisen tavat ja kanavat tavoittavat tutkitusti usein vain muutenkin aktiiviset kansalaiset, koetetaan nyt löytää uusia tapoja tavoittaa myös uusia ihmisryhmiä.

Hankkeeseen valituissa piloteissa tavoitellaankin juuri niitä ihmisiä ja näkökulmia, joita aiemmilla yhteiskehittämisen menetelmillä ei ole tavoitettu. Nämä ryhmät voivat olla jopa palvelujen suurimpia kuluttajaryhmiä, joten heidän kuulemisensa on hyvin keskeistä palvelujen kehittämistyössä.  

– Sosiaalisen median kautta kansalaiset voidaan ottaa mukaan palvelukehitykseen ajasta ja paikasta riippumatta, muistuttaa Jalonen.

CoSIE-hankkeen saama arviointi ja sen hyväksyminen mukaan Horisontti-ohjelmaan osoittaa, että Turun AMK:n tutkimus ja kehittämistoiminta on kansainvälisesti erittäin korkeatasoista.

– Käynnistämme CoSIE-hankkeen näyttävästi Euroopan unionin alueiden komiteassa (CoR) Brysselissä järjestettävällä seminaarilla tammikuussa 2018, kertoo hankeasiantuntija Anita Narbro Turun ammattikorkeakoulusta.

CoSIE-hankkeen (1.12.2017–30.11.2020) kokonaisbudjetti on 4,8 M€, josta Turun AMK:n osuus on n. 500 000 €. Partnereita on yhteensä 24, yhteensä kymmenestä EU-maasta. Konsortio on rakennettu vuosien 2015-2017 aikana toteutetun Innosi-hankkeen (http://innosi.eu) pohjalta ja Carpe-partnereista mukana on Turun AMK:n lisäksi Manchester Metropolitan University (MMU,) Universitat Politecnica Valencia (UPV), Utrecht University of Applied Sciences ja Uni-versity of Debrecen. CoSIE on samalla ensimmäinen Turun AMK:n koordinoima Horisontti-hanke, joka on saanut myönteisen rahoituspäätöksen.

Lisätietoja:
yliopettaja, dosentti Harri Jalonen, Turun ammattikorkeakoulu, puh. 044 9074 964, harri.jalonen@turkuamk.fi
projektipäällikkö, Mira Lehti, Turun ammattikorkeakoulu, puh. 050 5985 120, mira.lehti@turkuamk.fi
innovaatio-asiantuntija, Tuula Jäppinen, Suomen Kuntaliitto, puh. 050 520 0385, Tuula.Jappinen@kuntaliitto.fi

Turku on paras opiskelukaupunki. Turun ammattikorkeakoulu on 10 000 osaajan yhtei-sö – tulevaisuuden teknillinen korkeakoulu ja hyvinvoinnin kehittäjä. Koulutamme käy-tännön huippuosaajia. #ExcellenceInAction