Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 8.11.2017

Ohjelmistorobotiikka haastaa organisaatiot – robotit osana työyhteisöä

– Tekoäly on kuin uusi sähkö, totesi Merja Fischer, tekoälyohjausryhmän jäsen, teema-aamussamme. Tekoäly ja robotiikka ovat jo korvanneet mm. tehtaissa manuaalista ja rutiininomaista työtä. Tekoälystä ja robotiikasta puhuttaessa esiin nousee myös huolia ja riskejä.

Yksi usein esitetty kysymys kuuluukin: korvaavatko älykkäät robotit ihmisen jatkossa työelämässä. Merja Fischerin mukaan ohjelmistorobotiikkaa ja tekoälyä hyödyntämällä voimme sekä palauttaa tuotantoa halvan työvoiman maista takaisin Suomeen että kehittää täysin uutta, kansainvälisesti kilpailukykyistä palveluliiketoimintaa.

Digimuutoksen edellytykset organisaatioille

Digimuutos edellyttää organisaatioissa luottamuksen kulttuuria, joka mahdollistaa riskinottokyvyn, kokeilut ja epäonnistumiset sekä yhteistyötä yli yksikkörajojen. Digimuutos edellyttää uudenlaisia taitoja, kuten yhteistyötaitoja, muutoskyvykkyyttä eli resilienssiä (positiivista ajattelua, tavoitteellisuutta, järjestelmällisyyttä, proaktiivisuutta).

 Robotiikan ja tekoälyn tulemisesta huolimatta ihmiset haluavat ymmärtää oman työn merkityksen – siis mikään ei olekaan muuttunut, totesi Merja Fischer.

On tärkeää pitää mielessä, että työelämä on joka tapauksessa muuttumassa. Kun ennen töitä tehtiin yksin ja tiimeissä, nyt asiakas on aktiivisesti mukana, osana palvelun tuottamista. Tämän päivän ammatillinen osaaminen taas syntyy enemmän yhdessä oppimisesta, erilaisten oppimisyhteisöjen ja asiakascaseiden kautta. Johtamisen painopistealue on siirtynyt ihmisten motivaation johtamiseen ja turvallisuuden tunteen synnyttämiseen. Innostus ja merkityksellinen työ synnyttävät tuloksia ja tyytyväisiä asiakkaita.

– Ihminen synnyttää arvoa ja arvo syntyy vuorovaikutuksesta. Ihminen ei koskaan häviä, totesi Merja Fischer.

Teksti:Sinikka Leino

Merja Fischerin esitys Ohjelmistorobotit ja tekoäly ovat jo osa työelämää –teema-aamussa 07.11.2017

https://www.dropbox.com/s/r6zuthrj8sdma7e/RPA_AI_MerjaFischer_7.11.2017.pdf?dl=0

Osallistu keskusteluun http://tekoalyaika.fi –sivustolla.