Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 10.11.2017

Villisorsa saa katsojan itkemään ja nauramaan

Villisorsa-näytelmän ensi-ilta oli keskiviikkona 8. marraskuuta Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemian Videostudiolla. Yli sata vuotta vanha klassikkotarina heräsi nykypäivään Ronja Siljanderin ohjaamana modernien vivahteiden avulla.

Teksti: Julia Lehtilä
Kuva: Ronja Siljander

Villisorsa on yhdistelmä tunteikasta näyttelemistä, melankolista sellomusiikkia ja valheen paljastamiseen pyrkivää tarinaa. Näillä eväillä Taideakatemian teatteri-ilmaisun ohjaajaopiskelija Ronja Siljander päivitti Henrik Ibsenin klassikkonäytelmän nykyaikaan.

– Näytelmä on vanha. Oli haastavaa saada siihen kosketuspintaa tähän päivään, Siljander kuvailee ensi-illan jälkeen.

–Tarina kerrottiin uskollisena tekstille, kuitenkin modernilla lähestymistavalla. Mukana oli esimerkiksi musiikkia ja valoja, Gregers Werleä näytellyt Mikko Karisto kertoo.

Tunteiden avulla katsojien sydämiin

Villisorsa kertoo Ekdalin valokuvaajaperheestä, jonka koko elämä on perustunut valheeseen. Valheiden vyyhti alkaa paljastua, kun perheen isän vanha ystävä Werle saapuu asumaan heidän vuokrahuoneeseensa. Aikuiset juovat, kiistelevät ja yrittävät pitää totuuden salassa. Eniten tilanteesta kärsii lopulta Ekdalin perheen teini-ikäinen tytär Hedvig.

– Onnistuimme henkilöiden ikäerojen esittämisessä hyvin. Me näyttelijäthän olemme suunnilleen samanikäisiä, mutta esitettävät roolit hyvinkin eri-ikäisiä, Hedvig Ekdalia esittänyt Helmi Hytönen kuvailee.

Hytösen näyttelemä Hedvig onkin yksi näytelmän ehdottomasti tunteikkaimmista henkilöistä. Teini-ikäiselle aikuisten sotkut ja riidat ovat vaikea ymmärtää. Katsojan on helppo samaistua tytön kokemaan tuskaan. Ohjaajalle ja näyttelijöille tunteiden välittyminen olikin tärkeää. Siljanderin mukaan hän halusi lisätä vanhaan tarinaan myös ripauksen komiikkaa.

– Olihan se ihanaa, kun yleisö reagoi ja naurahteli, Helmi Hytönen jatkaa.

Villisorsa syntyi opiskelujen lomassa

Ohjaajan työ Villisorsan suhteen alkoi jo pari vuotta sitten, kun hän luki teoksen ensimmäisen kerran. Näytelmäharjoitukset aloitettiin kuitenkin vasta syyskuussa. Opiskelujen ohella harjoittelu ja näytelmän työstäminen on ollut sen tekijöille raskasta, mutta antoisaa.

– Meillä on ollut paljon treenejä, mutta silti koko ajan tosi hauskaa ja kivaa yhdessä, Hytönen kertoo.

– Tästä näytelmästä tuli syksyn myötä todella tärkeä itselleni, Ekdalin vaimoa näytellyt Saara Mänttäri jatkaa.

Myös Kariston mukaan Villisorsa oli mahtava projekti. Ohjaaja Siljanderin ajatukset voi lukea jo hänen kasvoiltaan:

– Kyllä minä voin nyt olla ylpeä tästä ja erityisesti näyttelijöistä ja näyttelijävalinnoista. Olen nähnyt Villisorsan eteen paljon vaivaa ja lopputulos vastaa kyllä sitä. Se hetki, kun näyttelijät lopuksi kumarsivat, oli haikea. Nyt on kuitenkin hyvä fiilis. Tämä ensi-ilta tänään oli ehdottomasti paras vetomme tähän mennessä, Siljander myhäilee silmin nähden tyytyväisenä.

Villisorsa esitetään Taideakatemian Videostudiossa (Linnankatu 54-56, 20100 Turku). Näytelmää ei suositella alle 7-vuotiaille. Näytelmän oikeuksia valvoo Näytelmäkulma.