Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 21.11.2017

Lapsen oikeudet koskettivat ICT-Cityssä

ICT-City kuhisi 20. marraskuuta kello 9–15. Turun kaupungin 600 seiskaluokkalaista opettajineen ja lähes 700 lasten, nuorten ja lapsiperheiden parissa työskentelevää ammattilaista ja opiskelijaa viettivät lapsen oikeuksien päivää. Päivän sisältöinä olivat #DigItTurku-tapahtuma ja Lastensuojelun järjestömessut.

Tapahtuma toteutettiin Turun AMK:n sosionomiopiskelijoiden vahvalla panostuksella. He vastasivat muun muassa Syrjäytymispolku-, Toivon Sinun- sekä Sitoudu #nuorenääni –toimintapisteistä.

#DigItTurku-tapahtumassa ICT-Cityn aulassa ja luokissa oli lasten ja nuorten terveyteen, mielen hyvinvointiin, sosiaalisiin suhteisiin ja harrastuksiin liittyviä toiminnallisia pisteitä. Lastensuojelujärjestöt jakoivat tietoiskuja lapsiin ja nuoriin liittyen. 

Nuoret toimivat yhdessä

Nuoret kiersivät pisteeltä toiselle. Pisteitä olivat JOPO Slow-ride, Rakkausmaisteri, Mihi.fi, Mapillary.com, Wii, FUME-peli, Hukkaputki-peli, Kumita-peli, Hyvä Arkiympäristö -oppimisalusta, Turun kaupungin palautepalvelu, Syrjäytymispolku -peli, Lasten ja nuorten säätiön Sitoudu #nuorenääni, INNOpoli -peli ja Turku Game Academyn e-urheilun esittelyä.

Pisteissä kokeiltiin pyörällä ajoa pienellä rajatulla alueella, testattiin omia seurustelutaitoja, pelattiin lautapelejä ja tietokonepelejä. Nuoret testasivat seurustelutaitojaan ja valittivat luvan kanssa lautapelissä. He myös kirjoittivat vanhemmille toiveitaan, jotka välitetään #DigItTurku-vanhempainillassa vanhemmille.

Iloista odotusta ja nimikirjoituspyyntöjä vastaanottivat tubettaja Helmi Matilda ja räppäri Jola esiintyessään kello 11 ja 13.

Lastensuojelujärjestöt esittelivät toimintaansa

Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt ry järjesti Lastensuojelun järjestömessut kello 11–16 ICT-Cityn aulassa ja luokissa. 27 lastensuojelujärjestöä esittelivät toimintaansa ja osaamistaan ständeillä, 19 eri tietoiskussa ja työpajassa ICT-Cityssä. Tietoiskuihin oli ilmoittautunut lähes 700 lasten, nuorten ja lapsiperheiden parissa työskentelevää ammattilaista ja opiskelijaa.

– Lastensuojelun järjestömessut järjestetään vuosittain. Messuilla tehdään näkyväksi vaiheet ennaltaehkäisevästä työstä jälkihuollon parissa tehtävään vaativaan ammatilliseen työhön.

Järjestöt tarjoavat kerhotoimintaa, vertaistukiryhmiä, koulutuksia, ammatillista tukihenkilötoimintaa sekä sijaishuoltopaikkoja.

#DigitTurku -tapahtuman järjestävät yhteistyössä Turun kaupunki, Turun yliopisto, Turun ammattikorkeakoulu, Varsinais-Suomenlastensuojelujärjestöt ry, Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä ja Turvary ry.

Tulevaisuuteen tähtäävää yhteistyötä

Turun ammattikorkeakoulun kehittämä innovaatiopedagogiikka vastaa ajan muutospaineisiin ja kehittää opetusotetta niiden lähtökohdista. Siinä tähdätään muun muassa yhteistyöhön työelämän toimijoiden kanssa.

– Opintoja suunnitellaan ja kehitetään avoimessa ja verkostomaisessa ympäristössä, jotta voimme osallistua muun muassa tällaiseen yhteistoimintaan alan järjestöjen kanssa. Järjestötoiminta on yhteistyökumppanimme opinnoissa, mutta monet sosiaalialan opiskelijat myös työllistyvät järjestöihin valmistuttuaan, lehtori Niina Vuoristo kertoo.

Lasten oikeuksien päivänä opiskelijoiden vahvalla panostuksella toteutettu tapahtuma vastaa koulutuksen näkökulmasta innovaatiopedagogiikan tavoitteisiin.

Tapahtuman suunnittelun alusta asti on pohdittu sen opinnollistamismahdollisuuksia. Sosionomiopiskelijat vastasivat mm. Syrjäytymispolku-, Toivon Sinun- sekä Sitoudu #nuorenääni –toimintapisteistä, ja he toimivat avustavissa tehtävissä järjestömessuilla.

– Opiskelijoiden tehtävät suunniteltiin tukemaan opiskelijoiden meneillään olevien opintojaksojen tavoitteita, Vuoristo jatkaa.

– Ja vaikka opintojaksokohtaisia tavoitteita ei olisi voitu huomioida, tapahtumassa opiskelijat verkostoituivat. He tutustuivat hyvinvointisovelluksiin, joita on mahdollista käyttää sosiaalialan asiakastyössä sekä olivat vuorovaikutuksessa nuorten kanssa ja tutustuivat heidän maailmaansa.

Lapsen oikeuksien päivä

Kansainvälistä lapsen oikeuksien päivää vietetään joka vuosi 20. marraskuuta YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen hyväksymisen (20.11.1989) kunniaksi kaikkialla maailmassa. Päivän tarkoituksena on tuoda esiin lapsen oikeuksien sopimusta ja herättää keskustelua lasten hyvinvointiin liittyvistä asioista meillä ja maailmalla.

Vuoden 2017 lapsen oikeuksien teemana on yhdenvertaisuus. Teema juhlistaa samalla myös sata vuotta täyttävää Suomea, jonka juhlavuoden teema on ”Yhdessä”.