Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 24.11.2017

Opiskelijat tekevät KunnonKartta -tutkimuksen mittauksia Turussa

Turun AMK tekee yhteistyötä Paavo Nurmi -keskuksen kanssa Suomi 100 KunnonKartta -tutkimuksen mittausten suorittamisessa. Mittaukset aloitettiin 31.10.2017 ja ne kestävät joulukuun puolelle. Mittaukset kuuluvat UKK-instituutin valtakunnalliseen tutkimukseen.

Väestötutkimuksen tarkoituksena on koota objektiivisesti mitattua tietoa suomalaisten 20 – 69-vuotiaiden aikuisten kestävyys- ja lihaskunnosta, paikallaanolosta, fyysisestä aktiivisuudesta ja unesta.

UKK-instituutti on lähettänyt kutsut henkilöille tutkimukseen satunnaisotannalla. Varsinais-Suomessa kutsun sai noin 900 henkilöä. Paavo Nurmi -keskus koordinoi Varsinais-Suomen toiminnan ja AMK:n opiskelijat toteuttavat tutkimuksen.

Verinäytteiden otto vaatii erityistä tarkkuutta

Bioanalyytikkokoulutuksesta lehtori Raini Tuominen ohjaa bioanalyytikko-opiskelijoiden näytteenottoa. Opinnoissaan eri lukukausilla opiskelevat opiskelijat toteuttavat yhdessä tätä opetuksen liiketoiminnan projektia.

Tuominen kertoo, että näytteenotossa ja käsittelyssä on paljon käsityötä, jossa tarvitaan monia käsipareja. Projektipäivinä käy kymmeniä asiakkaita, joista jokaisesta saadaan 12 tutkimusnäytettä tutkijoiden käyttöön. Projektipäivinä projektissa työskenteleekin aina 9 opiskelijaa.

– Työ on monivaiheista ja vaatii erityistä tarkkuutta, jota tarvitaan myös heidän tulevassa ammatissaan. Noudatamme tarkasti laadittua ohjeistusta tutkimukseen osallistuvan esitiedoista, näytteenotosta ja -käsittelystä.

– Verinäytteet esikäsitellään, erotellaan, pakataan tiettyyn järjestykseen näytelaatikoihin ja lopuksi pakastetaan syväjäähän. Näytteiden paikkatiedot kirjataan sekä paperille että sähköiseen muotoon. Opiskelijoiden mielestä työskentely erilaisten työelämälähtöisten projektien parissa on aina hieman erilaista ja siksi mukavaa, Tuominen huomauttaa.

Tutkimuksessa kerättyä aineistoa saadaan myös opiskelijoiden käyttöön mahdollisia opinnäytetöitä varten.

Opiskelijat tekevät fyysisen kartoituksen

Fysioterapeuttiopiskelijat suorittavat testauksen projektiharjoittelussa lehtori Kati Kuljun ohjauksessa. He ovat toisen ja kolmannen vuoden opiskelijoita, jotka ovat saaneet UKK-instituutilta koulutuksen testausta varten. Paavo Nurmi –keskus on toimittanut mittarit ja aikataulut.

8-9 opiskelijaa kerrallaan ottavat osallistujia vastaan klo 8-15. Kuntomittauksen pisteitä on kolme. Alkupisteessä täytetään terveysseula-kysely. Osallistujat saavat unipäiväkirjan ja liikemittarin käytöstä ohjeistuksen sekä liikemittarin viikoksi käyttöönsä.

– Seuraavaksi opiskelijat mittaavat osallistujien vyötärönympäryksen, pituuden ja painon sekä verenpaineen. Viimeisellä pisteellä tehdään hartiaseudun liikkuvuustesti, punnerrustesti ja 6 minuutin kävelytesti, Kulju kuvaa testiä.

– Paavo Nurmi –keskuksesta ovat paikalla joko liikuntafysiologi tai fysioterapeutti. He tarkastavat, voiko asiakas osallistua fyysisen kunnon testeihin terveydellisten syiden takia. 

Tutkimus on monivuotinen, 4 vuoden päästä tehdään seurantatutkimus. Osallistujat saavat henkilökohtaisen palautteen fyysisestä kunnostaan, liikkumisesta, paikallaanolosta sekä yöunesta. Samoin heille toimitetaan verikokeiden tulokset.

UKK-instituutti toteuttaa syksyn 2017 aikana opetus- ja kulttuuriministeriön tuella KunnonKartta -tutkimuksen mittaukset noin 10 500 suomalaiselle yhteistyössä viiden Liikuntalääketieteen keskuksen (Helsinki, Turku, Tampere, Kuopio, Oulu), Työterveyslaitoksen, Likes-tutkimuskeskuksen (Jyväskylä), Helsingin kaupungin ja paikallisten ammattikorkeakoulujen kanssa.