Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 24.11.2017

Taide- ja kulttuurialan työ vaatii uudenlaista osaamista

Minkälaista on taide- ja kulttuurialan työ tänä päivänä ja mitä se vaatii tekijältään? Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemiasta valmistuneet kuvaavat uutuusjulkaisussa alan monipuolista kenttää. Työ käsittää yhä enemmän projekteja ja yhteistyötä eri alojen ammattilaisten ja ylipäänsä erilaisten ihmisten kanssa.

Taiteen moniammatilliset kontekstit -artikkelikokoelmassa kirjoittajat esittelevät ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon opinnäytetöinä toteuttamiaan kehittämishankkeita. Keskeisiä teemoja ovat taide välineenä nähdä ja tulla nähdyksi, taide opetuksessa ja taide tuottamisessa.

Marjukka Irni kysyy artikkelissaan, voiko yhteisötaide toimia aktivismin tavoin ja vaikuttaa yli 50-vuotiaiden seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien näkyväksi tekemiseen. Helena Tuura kuvaa artikkelissaan omakuvallista taidetyöpajaa naisvangin kanssa. Kouluttajat Minna Haapasalo ja Leena Kela pohtivat, mitä soveltavalla taiteella itse asiassa tarkoitetaan. 

Yhteisötaidetta, aktivismia ja näkyväksi tekemistä

Uudet taiteellisen ilmaisun keinot ja toimintaympäristöt ovat luoneet uusia työmahdollisuuksia kulttuuri- ja taidealan ammattilaisille. Ne edellyttävät kuitenkin sellaisia valmiuksia, joihin perinteisessä taidealan koulutuksessa ei ole juurikaan panostettu.  

Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemiassa haasteeseen on tartuttu etenkin kulttuurialan ylemmissä ammattikorkeakoulututkinnoissa. Kehittämishankkeissa opiskelijat toimivat erilaisten yhteisöjen ja eri alojen ammattilaisten kanssa.  

Koulutus vastaamaan tulevaisuuden tarpeita

Turun ammattikorkeakoulun kulttuurialan ylempää ammattikorkeakoulutusta kehitetään vastaamaan entistäkin paremmin alan tulevaisuuden vaatimuksiin. Kevään 2018 yhteishaussa on mahdollista hakea kahteen uuteen koulutukseen.  

Media- ja kulttuuriyrittäjyys on ensimmäinen kulttuurialan ylempi ammattikorkeakoulu (YAMK) -koulutus, jossa nimenomaan yrittäjyys on opintojen keskeinen sisältö. Median, taiteen ja kulttuurin osaajille voi olla käyttöä niin yritysviestinnässä, hyvinvointipalveluissa, kuin vaikkapa urheilu- tai matkailusektorillakin.

Taiteen uudet kontekstit -koulutuksessa tarkastellaan ja tuotetaan taidetta moninaisissa tiloissa, asiayhteyksissä, prosesseissa ja erilaisten toimijoiden parissa. Koulutus on tarkoitettu eri taiteen alojen ammattilaisille, jotka haluavat syventää osaamistaan sekä löytää uusia paikkoja, tiloja, yleisöjä, yhteisöjä ja sisältöjä työskentelylleen.

Taiteen moniammatilliset kontekstit-julkaisu on vapaasti ladattavissa pdf-muodossa.

Lisätietoja:

Julkaisun toimittajat:
Ilona Tanskanen & Pirita Juppi

Taideakatemian monimuotokoulutukset ja ylempi AMK:
Taina Erävaara

Taiteen_moniamm_kansi.jpg