Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 30.11.2017

Korkeakoulut yritysten apuna

Turkulaisten korkeakoulujen edustajat kokoontuivat Turku Future Technologies(TFT) –verkoston järjestämään tilaisuuteen keskustelemaan ja kehittämään yritysyhteistyötään.

Verkoston voimalla – tapahtumassa torstaina 29.11. käytiin läpi TFT-verkoston ajankohtaisia kuulumisia ja vaihdettiin kehittämishengessä kokemuksia korkeakoulujen ja alueen yritysten yhteistoiminnasta.

Turku Future Technologies eli TFT  on osaajaverkosto, joka yhdistää teknologiayritysten tutkimustarpeet ja korkeakoulujen osaamisen. TFT tarjoaa räätälöityjä ratkaisuja tuotteiden, tuotannon, liiketoiminnan ja osaamisen kehittämiseen tarjoamalla korkeakouluja kumppaneiksi toimintaan. Toiminnan tavoitteena on vahvistaa Lounais-Suomen yritysten taloudellista menestystä ja luoda kasvualusta monipuoliselle elinkeinorakenteelle kilpailukyvyn vahvistamiseksi.

Mukana ovat Aalto-yliopisto, Lappeenrannan teknillinen yliopisto, Oulun yliopisto, Tampereen teknillinen yliopisto, Turun ammattikorkeakoulu, Turun yliopisto, Yrkeshögskolan Novia ja Åbo Akademi. Ainutlaatuisen yhteistoimintamallin ylläpitäjiä ovat Turun ja Rauman kaupungit sekä Turku Science Park Oy.

Vuoden 2018 alusta TFT:n toiminta laajenee ja Salon, Uudenkaupungin ja Forssan kaupungit liittyvät mukaan verkostoon. Uusille alueille tulee nimetty TFT-yhteyshenkilö Rauman nykyisen mallin mukaisesti yrityksien tarpeita palvelemaan.

Vuorovaikutuksessa parempiin ratkaisuihin

TFT:n account manager Sofia Tuominen kertoi, että tähän mennessä toiminnalla on tavoitettu jo 120 eri yritystä. Toimintamallin on huomattu soveltuvan erityisesti pk-sektorin yrityksille, joilla ei välttämättä ole mahdollisuuksia perinteisen rekrytointimallin avulla hankkia tutkimusosaamista itselleen. Palvelun ostaminen omiin tarpeisiin räätälöidysti ja projektiluontoisesti on näille yrityksille tervetullut mahdollisuus.

Toimintamallin voi nähdä tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotyökalupakin tarjoamisena yrityksen käyttöön. Korkeakoulujen apua voidaan hyödyntää jo tarpeen määrittelyssä, tarvittavan tiedonhaussa ja sen jäsentämisessä. Pienemmillä yrityksillä ei välttämättä ole tällaisesta toiminnasta kokemusta tai aika ei siihen riitä.

Ratkaisumalli, johon vuorovaikutuksen avulla päädytään voi olla aivan erilainen kuin alkutilanteessa on ajateltu. Vajaa puolet yhteistyöprojekteista on vaatinut toteutuakseen myös ulkopuolisen, esimerkiksi Tekes-rahoituksen hakemista. Korkeakoulujen osaamista on mahdollista hyödyntää tässäkin.

Käytännön tasolla yrityksille on tehty korkeakoulujen opinnäytetöinä, muihin opintoihin sisällytettynä tai TKI-henkilöstön työpanoksella erilaisia tutkimuksia, selvityksiä ja tuotetestauksia.  Esimerkkitapauksena tilaisuudessa esitelty metallialan yritys AsleMetals sai teetätettyä uudelle, omalle tuotteelleen kansainvälisen markkinointitutkimuksen. Kansainvälisten opiskelijoiden kautta mahdollistui eri kielten natiivipuhujien hyödyntäminen tutkimustyössä. Yhteistyö jatkuu kilpailevien, olemassa olevien, tuotteiden kartoituksella ja lopulta tuotekonseptin kehittämisellä.

Sillanrakennustyö jatkuu

Tilaisuudessa puhunut Turun AMK:n myynnin yliopettaja Timo Holopainen luonnehti TFT:n toimivan tulkkina korkeakoulu- ja yritysmaailman välillä. Yhteistoiminta mahdollistaa korkeakouluille entistä paremman mahdollisuuden tuoda osaamistaan ja työtään hyödyttämään ja vaikuttamaan yhteiskunnassa. Åbo Akademilla, Turun yliopistolla ja Turun ammattikorkeakoululla on kaikilla kymmenien vuosien kokemus yritysyhteistyöstä, johon TFT on tervetullut uusi kanava.