Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 15.12.2017

Insinööristä insinööriksi: muuntokoulutuksella helpotusta Varsinais-Suomen osaajapulaan

Turun ammattikorkeakoulussa juuri alkaneen insinöörien muuntokoulutuksen toivotaan tuovan uusia osaajia täyttämään Varsinais-Suomen tekniikan alan kasvavia tarpeita. Kiinnostus koulutusta kohtaan on ollut suurta. yli 80 hakijasta koulutukseen valittiin 40 opiskelijaa.

Teksti: Martti Komulainen

Turun ammattikorkeakoulu on käynnistänyt Varsinais-Suomen elinkeino- ja ympäristökeskuksen (ELY) rahoittaman insinöörien muuntokoulutuksen. Koulutus tuottaa kesään 2019 mennessä kymmeniä insinöörejä aloille, joilla on nyt ja lähivuosina tarve rekrytoida uusia osaajia.  

Arviolta noin 750-1000 osaajan rekrytointitarpeen on synnyttänyt Varsinais-Suomen nk. positiviinen rakennemuutos, jonka taustalla ovat auto- ja telakkateollisuuden hyvä tilauskanta ja positiiviset odotukset. Osaajia tarvitaan myös muilla teollisilla aloilla.

Juuri käynnistyneeseen muuntokoulutukseen on valittu 40 opiskelijaa yli 80 hakijasta. Opiskelijoiden taustat ovat erilaisia ja ikähaitari on laaja, minkä vastuukouluttaja Tarja Åberg näkee pelkästään rikkautena: hiljaista tietoa siirtyy opiskelijajoukossa. Hakukriteerinä on ollut työttömyys tai työttömyysuhka sekä aiempi insinöörikoulutus. Suurin osa valituista edustaa tieto- tai tietoliikennetekniikkaa. 

Muuntokoulutus.jpg

1,5 vuoden intensiivikoulutus

Aiemman insinööri-pohjakoulutuksen omaavat opiskelijat hyppäävät suoraan ammatillisiin opintoihin jotka kestävät 1,5 vuotta. Ammattiopinnot integroituvat muiden AMK-opiskelijoiden opintoihin. Valituista aloista suosituin oli konetekniikka, jossa aloittaa pääosa opiskelijoita. Muita aloja ovat ajoneuvo- ja kuljetustekniikka sekä energia- ja ympäristötekniikka.
 
Tavoite on tuoda opintoihin vahva yrityskytkentä. Yrityksistä ainakin Meyer Turku ja Elomatic ovat osoittaneet kiinnostusta koulutusta kohtaan. Lisää yhteistyöyrityksiä on ilmaantunut ja uusia etsitään edelleen. Yritysyhteistyöllä parannetaan paitsi työelämävalmiuksia myös edistetään työllistyvyyttä.
 
Ammattiopintojen rinnalla tarjotaan eri tavoin tukea työelämävalmiuksien parantamiseen, ja myös projektiosaamisen kehittämiseen. 
 
Koulutuksesta valmistuneilla insinööreillä (AMK) on valmiudet toimia teollisuuden ja elinkeinoelämän käyttö-, suunnittelu-, tutkimus- ja tuotekehitystehtävissä, itsenäisenä yrittäjänä sekä alaan liittyvissä viranomaistehtävissä.
 
Insinöörien muuntokoulutus työvoimakoulutuksena on ensimmäinen laatuaan Turun AMK:ssa. Siinä saadaan arvokasta kokemusta myös jatkoa ajatellen.