Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 9.1.2018

Terveysteknologia-alan yritykset näkevät tulevaisuutensa valoisana

Tuoreen katsauksen mukaan terveysteknologia-alan yritykset näkevät tulevaisuutensa valoisana. Monialainen osaaminen on kuitenkin otettava haltuun. Tekesin julkaisema katsaus toteutettiin Terveysteknologian toimiala liiketoimintana (TELI) -hankkeessa, jossa Turun ammattikorkeakoulu toimi päätoteuttajana.

TELI-hanke oli osa Turun ammattikorkeakoulun Terveysteknologia-tutkimusryhmän toimintaa. Hanke päättyi 30.6.2017.

Suomen terveysteknologia-alan nykytila ja haasteet -julkaisussa tarkastellaan alan liiketaloudellista tilaa ja kehitystä, viranomaismääräyksiä ja lainsäädäntöä, asiakkaita ja liiketoimintamalleja, vientiä ja kansainvälistymistä, alan suurimpia haasteita, tuotekehitystä ja kaupallistamisprosesseja sekä terveysteknologia-alan tulevaisuutta Suomessa.

Katsauksen mukaan valtaosa yrityksistä aikoo palkata ainakin jonkin verran lisää henkilöstöä seuraavan viiden vuoden aikana. Yritykset ovat tyytyväisiä toimintaympäristössä viime aikoina tapahtuneeseen kehitykseen, jossa mm. tähdätään yrittäjyyden ja innovaatioiden kasvuun. Tiukentuvat viranomaisvaatimukset toisaalta aiheuttavat epävarmuutta, mutta niiden hyvä hallinta voi myös osoittautua kilpailuvaltiksi kansainvälisillä markkinoilla. Rakenteellisesti kilpailuympäristöä tulevat osaltaan muokkaamaan toimintaansa laajentavat alalle tulevat muiden alojen yhtiöt, jotka haluavat saada osansa alan kasvusta.

Toimialan haasteita kartoitettiin pyytämällä vastaajia mainitsemaan kolme mielestään suurinta haastetta omassa liiketoiminnassaan. Selvästi suurimmaksi haasteeksi nousi myyntikanavien luonti, jonka valtaosa vastaajista oli nostanut kolmen suurimman haasteen joukkoon. Toiseksi eniten valittu haaste oli sääntely ja säädöksiin liittyvät vaatimukset. Noin kolmasosa vastaajista valitsi suurimmiksi haasteiksi kohdan "muu", joka avointen vastausten perusteella koostuu lähinnä rahoituksen saatavuudesta sekä kasvun haasteista.

Regulatiivinen osaaminen sekä markkinointi ja myynti otettava haltuun

Katsauksessa osoitetaan, että regulatiivinen osaaminen tulee olemaan tärkeä kilpailutekijä myös tulevaisuudessa. Osaavan henkilökunnan saaminen onkin avainasemassa pienten ja keskisuurien yritysten menestymisessä terveysteknologia-alalla. Regulatiiviset reuna-ehdot kuuluu huomioida alusta alkaen jo tuotekehitysvaiheessa.

Myös markkinoinnin ja myynnin osaaminen on yrityksille tärkeää. Oman osaamisen kasvattaminen ja jakelukanavien luominen on aloitettava riittävän ajoissa, koska myyntiverkoston rakentaminen kansainvälisillä markkinoilla on hyvin pitkä prosessi. Katsauksessa todetaan, että olisi useasti järkevää, että ainakin pienemmät terveysteknologia-alan yritykset tekisivät tässä asiassa yhteistyötä ja hankkisivat yhteisiä jakeluverkostoja.

Terveysteknologian toimiala liiketoimintana -hanke

Terveysteknologian toimiala liiketoimintana -hanketta rahoitti Euroopan aluekehitysrahasto ja INKA – innovatiiviset kaupungit -ohjelma Tekesin kautta. Hankkeen tavoitteena oli edistää suomalaisten terveysteknologiayritysten liiketoimintaedellytyksiä. Tähän pyrittiin tutkimalla alan ongelmakohtia sekä liiketoiminnan arvoketjun että toimialaspesifisten vaatimusten näkökulmasta. Hankkeessa oli mukana 10 yritystä, Forssan hyvinvointikuntayhtymä sekä Hämeenlinnan kaupunki.

Hanke loi uutta tietoa ja osaamista, jolla on merkittävää vaikutusta etenkin pk-terveysteknologiayritysten liiketoimintaedellytysten kehittymiseen. Hankkeessa tehty tutkimus tuotti lisätietoa liiketoiminnan arvoketjuista ja kaupallistamisesta sekä toimialakohtaisista vaatimuksista, joista laadittiin myös case-kuvauksia. Hankkeessa hyödynnettiin monialaista tutkimustietoa, jota levitettiin erilaisten asiantuntijaverkostojen kautta.