Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 11.1.2018

Korkeakoulut vauhdittavat Varsinais-Suomen matkailua

Turun yliopisto kutsuu Varsinais-Suomen matkailualalla toimivat ja sen vauhdittamisesta kiinnostuneet yhteen miettimään yhteistyön mahdollisuuksia ja voimaa.

Kutsun taustalla on havainto siitä, että meri-, auto- ja bioteollisuus ovat vetäneet Varsinais-Suomen positiiviseen rakennemuutokseen, mutta matkailun saralla alueen koko potentiaalia ei vielä ole hyödynnetty.

Suomi kiinnostaa kansainvälisiä matkailijoita nyt enemmän kuin koskaan ennen. Tammi-syyskuun aikana ulkomaisten matkailijoiden yöpymiset ovat lisääntyneet koko maassa 15 prosenttia ja Varsinais-Suomessa 16 prosenttia.

– Suomen 100-vuotisjuhlat ovat kiinnostaneet ulkomaalaisia matkailijoita ja tulevat vuodet näyttävät, pystymmekö hyödyntämään positiivisen vireen. Meillä Varsinais-Suomessa on kaupunkikulttuuria ja maailman kaunein saaristo, jonka vetovoima on varmasti omaa luokkaansa. Mutta se ei riitä, koska edelleen esimerkiksi saavutettavuudessa, elämyksellisyydessä ja ostamisen helppoudessa on paljon kehitettävää. Siksi tässä seminaarissa kysytään POREileeko Varsinais-Suomen matkailuteollisuus ja miten saamme kattilan kiehumaan ympärivuotisesti, Turun yliopiston tutkijatohtori Juulia Räikkönen kertoo.

Suomen matkailun kehittämisessä katse kääntyy usein Lappiin, jossa matkailua on kehitetty pitkään ja hartaasti. Lapin yliopiston Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutin johtaja Antti Honkanen saapuu kertomaan, miten Lapin korkeakoulut tukevat Lapin matkailuteollisuutta. POREileeko Varsinais-Suomen matkailuteollisuus? -tilaisuuden ideoinut Turun yliopiston rehtorin Kalervo Väänäsen mukaan Turussa ei ole yhtä mittavia suunnitelmia korkeakoulujen osallistumisesta matkailun kehittämiseen, mutta yliopisto on halukas edesauttamaan seudun elinvoimaa.

– Yliopiston on tällaisena puolueettomana toimijana hyvä toimia moottorina yhteistyön kehittämiseksi, Väänänen kertoo.

POREileeko Varsinais-Suomen matkailuteollisuus? -seminaariin ovat tervetulleita kaikki aihepiiristä kiinnostuneet toimijat, niin yrittäjät, tutkijat kuin kehittäjätkin. Matkailu on laaja ilmiö, joten myös muiden toimialojen edustajien ajatukset kiinnostavat. Tilaisuus järjestetään perjantaina 12.1.2018 kello 12.45–15.45 uudessa Vierailu-ja innovaatiokeskus Joessa. Osallistujien toivotaan ilmoittautuvan tapahtumaan 2.1. mennessä, ohjeet löytyvät yliopiston kalenterista.

Honkasen lisäksi tilaisuudessa puhuu Turku Science Parkin kehittämispäällikkö ja elokuvakomissaari Teija Raninen, joka kertoo Varsinais-Suomen elämysteollisuudesta ja erityisesti matkailun roolista osana tätä laajempaa kokonaisuutta. Juulia Räikkönen ja Turun ammattikorkeakoulun lehtori Telle Tuominen puolestaan kertovat, minkälaista kehitystä Varsinais-Suomen matkailussa on tapahtunut ja minkälaisin toimenpitein Turun korkeakoulut voivat olla mukana matkailun kehittämisessä.

 – Meidän tehtävämme on osaavan työvoiman kouluttaminen. Yliopisto-opiskelijat tiedekunnasta riippumatta voivat valita matkailualan verkostoyliopiston opintoja, Räikkönen kertoo. Yhdistämme voimiamme Turun ammattikorkeakoulun kanssa entistä tiiviimmin tarjoamalla yhteisiä opintojaksoja ja lisäämme myös yritysyhteistyötä. Matkailuyritykset ovat usein pieniä ja yrittäjien kädet täynnä työtä. Opiskelijoilla on uusin tieto ja yrittäjillä käytännön osaaminen, joten yhteistyöstä hyötyvät kaikki, Räikkönen summaa. Siksi toivomme, että yrittäjät tulisivat sankoin joukoin tähänkin tilaisuuteen.

– Hyvinvointimatkailu on yksi Turun ammattikorkeakoulun strategiaan nostetuista osaamiskärjistä, toteaa puolestaan Tuominen. Tänä vuonna tradenomiopiskelijat voivat ensi kertaa suuntautua hyvinvointimatkailun liiketoimintaan. Tiiviimpi yhteistyö yliopiston kanssa mahdollistaa entistä tehokkaammin monialaisen tutkimustiedon soveltamisen niin matkailuyrityksen kuin -kohteenkin tasolla.

Seminaari huipentuu paneelikeskusteluun matkailualan kehittämisestä ja yhteistyöstä. Varsinais-Suomen ELY-keskuksen johtajan Kimmo Puolitaipaleen johdattelemana aiheesta keskustelevat Turun kaupungin kaupunkikehitysryhmän johtaja Pekka Sundman, Visit Naantalin toimitusjohtaja Tarja Rautiainen, Skärgårdskompanietin toimitusjohtaja Herrick Ramberg ja Hesburgerin hallituksen puheenjohtaja Heikki Salmela.

Lisätietoja:
tutkijatohtori Juulia Räikkönen, p. 040 7391 132, juulia.raikkonen@utu.fi
lehtori Telle Tuominen, p. 044 9074960, telle.tuominen@turkuamk.fi