Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 31.1.2018

Merkityksellinen työ saa aikaan win-win-tilanteen

Nelisenkymmentä yritysten ja organisaatioiden edustajaa kokoontui Turun ammattikorkeakouluun 23.01.2018. kuulemaan merkityksellisen ja arvokkaan työn tutkimustuloksia ja niiden vaikutuksia käytäntöön. Teemasta alusti psykologi Jaakko Sahimaa.

Teksti ja kuvat: Sinikka Leino

Tutkimustulokset kertovat, että työn merkityksellisyydestä tulee tärkeämpi onnistuneen työsuorituksen edellytys sekä hyvinvoinnin lähde tieto- ja palveluvaltaistuvassa työssä. Työnantajien tulisi nykyajan työelämässä huomioida työntekijänsä entistä enemmän yksilöinä. Yksilöiden huomioiminen tarkoittaa muun muassa yksilöllisten motivaatiotekijöiden ja työn merkityksellisyyden kokemuksen huomioimista työpaikan työtehtävien organisoinnissa. Kohdatuksi ja kuunnelluksi tullut työntekijä sitoutuu työyhteisöönsä ja kokee oman toimintansa osana kokonaisuutta merkitykselliseksi ja tekee osuutensa yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi.

Arvot työn teon taustalla

Jaakko Sahimaa esitteli työn merkityksellisyyden taustalla olevia työnteon arvoja: Itsensä toteuttamiseen liittyvät arvot: henkilökohtainen kasvu ja kehitys. Ulkoiset ja materiaaliset arvot: talous yms. Sekä sosiaalisiin suhteisiin liittyvät arvot, esim. yhteenkuuluvuus, status. Nämä arvot vaikuttavat työn merkityksellisyyden kokemukseen.

Win-Win-tilanne

Merkityksellinen työ saa aikaan työelämässä tavoiteltavan kaikki voittaa –tilanteen: Kun työntekijä saa tehdä itselleen merkityksellisiä työtehtäviä, voittajina ovat sekä yksilö, yritys että asiakas. Merkityksellisen työn vaikutukset ovat mitattavissa sekä taloudellisena hyötynä yritykselle, parantuneena hyvinvointina työntekijälle että kokonaisvaltaisempana palveluna ja asiakastyytyväisyytenä asiakkaalle.

Mitä esimies voi tehdä työn merkityksellisyyden lisäämiseksi?

Teema-aamun lopuksi osallistujat keskustelivat vilkkaasti mm. siitä, miten esimies voi korostaa työn merkityksellisyyttä. Työtehtävien ja työntekijöiden tunteminen on avain työn merkityksen tunnistamiseen. Jokainen haluaa kokea työnsä merkitykselliseksi ja tärkeäksi yrityksen tuloksen kannalta. Työtehtävien merkitys kannattaakin tehdä näkyväksi. Valta, vastuu ja vapaus kehittää itse omaa työtään motivoivat ja lisäävät merkityksellisyyden kokemusta. Yhteiset tavoitteet ja me-henki työyhteisössä lisäävät oman ja koko työyhteisön merkityksen kokemusta.