Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 1.2.2018

Muotoiluinnovaatioita kaupunkivesiliikenteeseen viedään esille Tukholman huonekalumessuille

Istuin, joka nousee tarvittaessa suojakatokseksi. Tukholman huonekalumessuille matkaa monialaisen opiskelijaryhmän innovaatioita, joilla pyritään parantamaan kaupunkivesiliikenteen turvallisuutta ja matkustusmukavuutta.

Teksti: Martti Komulainen
Kuvat: Innave ja Martti Komulainen

Muotoilukonsepteja laati Turun AMK:n muotoilu- ja insinööriopiskelijoista koostuvan tiimi Älykäs kaupunkivesiliikenne-, eli ÄlyVESI-hankkeen toimeksiannosta.  Tulevaisuuden älykäs kaupunkivesiliikenne voi käsittää mm. Miehittämättömiä lauttoja ja älylaitureita.

Opiskelijoiden suunnittelupöydillä valmistui konsepteja ja malleja matkustusmukavuutta parantamaan. Italialaisen Giorgia Gallesion ”mushROOM” nousee istuimesta katokseksi. Virtaa tuovat katoksen aurinkopanelit. Henna Sandellin ja Jaana Pitkäsen penkit tuovat vanhoille Turun puistoista kaadetuille jalaville uuden elämän kaunislinjaisina penkkeinä. Sofia Nieminen ja Kalle Tuominen ovat kehitelleet perinteisestä pelastusrenkaasta pelastustoimintaan soveltuvan kestävämmän mallin. Janne Juusen moderni lamppu tuo mielleyhtymiä simpukkaan. Mira Östlundin vastuulla projektissa oli graafinen suunnittelu.

Innave1.jpg

Opiskelijoiden toimeksiantajana toiminut ÄlyVESI-hanke on kaupunkien, yritysten ja korkeakoulujen innovaatioprojekti, joka ideoi turvallisia, älykkäitä ja matkustusmukavuutta lisääviä sekä energiankäyttöön liittyviä ratkaisuja kaupunkivesiliikenteeseen. Hanketta rahoittavat Euroopan aluekehitysrahaston 6Aika -ohjelma, Liikenteen turvallisuusvirasto sekä Helsingin ja Turun kaupungit.
 

Innave2.jpg