Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 16.3.2018

Pienpanimot makujen edelläkävijöinä

Turun ammattikorkeakoulussa on meneillään hanke ”Pienpanimoiden kilpailukyvyn kehittäminen”. Hankkeen aikana alan ihmisille järjestetään teematilaisuuksia, joiden tarkoituksena on lisätä pienpanimolaisten tietämystä panimotoimintaan liittyvissä asioissa.

Teksti: Johanna Stenroos-Vuorio

Aiheet valitaan toimijoille suunnatun kyselyn vastausten perusteella. Ensimmäinen teematilaisuus pidettiin helmikuussa, ja tällöin ajankohtaisena aiheena oli mikrobiologia panimossa. Tilaisuuden avasi hankkeen projektipäällikkö, kemiantekniikan laboratorioinsinööri Jaana Vaskikari.

Panimotekniikkateoriaa on opetettu Turun ammattikorkeakoulussa jo 1990-luvulla ja lisää toimintamahdollisuuksia on saatu pienpanimolaitehankinnoilla, jotka tehtiin pari vuotta sitten. Kemiantekniikan yksikössä on nyt tutkimuspanimo, joka mahdollistaa yhdessä muun laajan laitekannan myötä monenlaisen tutkimustoiminnan.

- Turun ammattikorkeakoululla on Valviran oluen valmistuslupa opetus- ja tutkimuskäyttöön määrätyissä kemiantekniikan laboratoriotiloissa, kertoi Vaskikari kuulijoille.

Teematilaisuuden aiheena mikrobiologiset haasteet ja laadunvalvonta pienpanimoissa

Turun ammattikorkeakoulussa on jo 20 vuoden ajan tehty mikrobeihin liittyvää tutkimusta. Siksi ensimmäisen teematilaisuuden aiheena ollut mikrobiologia sopikin aloitukseen mitä mainioimmin. Tärkeä ja aina ajankohtainen aihe valikoitui teemaksi pienpanimoliiton ja Valviran suosituksesta.

Kuulijoille johdannon mikrobeihin tarjoili päätoiminen tuntiopettaja, FT Eveliina Munukka Turun ammattikorkeakoulusta. Alustuksessa käytiin läpi mikrobiologian perusteita sekä mikrobien merkitystä painottaen panimotoiminnan näkökulmaa. Lisäksi esityksessä läpikäytiin mikrobiologista laadunvalvontaa sekä siihen liittyvää näytteenottoa ja analytiikkaa.

Mikrobit pitää kaikessa toiminnassa muistaa ja ottaa huomioon, jos ja kun halutaan välttää virheet flavorissa ulkonäössä (sameus) yms.

- Vaikka olut itsessään on perinteisesti turvallinen elintarvike ollut jo vuosituhansien ajan, on sen valmistamisessa aina muistettava siisteys vaikkapa laitteiston puhdistamista tehtäessä, suunnitelmallisuus kaikessa ja esimerkiksi henkilökunnan koulutuksessa, totesi laboratorioinsinööri Kai Sjöblom Turun ammattikorkeakoulusta.

Hankkeessa tuetaan pienpanimoiden toimintaa ja vahvistetaan niiden kilpailukykyä

Kevään aikana järjestettävien teematilaisuuksien tarkoituksena on parantaa pienpanimojen kilpailukykyä.

- Me täällä Turun ammattikorkeakoulussa jaamme mieluusti asiantuntemustamme. Lisäksi toivomme, että tämän hankkeen myötä saamme ammattikorkeakouluopetukseen yhä enemmän oikeita ongelmia ratkottaviksi, myös panimoalalta, totesi projektipäällikkö Jaana Vaskikari.

Pienpanimoita on Suomessa noin 80 ja toiminnan skaala vaihtelee 200 litran mäskäyskattiloista suuriin tuotantolaitoksiin. Ongelmat toimijoilla ovat osin samat ja osin erit. Hankkeessa selvitetään mm. ”haastekohtia” ja lähdetään yhdessä pienpanimoiden kanssa ratkomaan niitä uudessa hankkeessa.

”Pienpanimojen kilpailukyvyn kehittäminen” on Varsinais-Suomen ELY-keskuksen rahoittama hanke, jossa Turun ammattikorkeakoulu yhteistyössä Pienpanimoliiton kanssa tarjoaa pienpanimoille mahdollisuuden kehittää omaa liiketoimintaansa ajantasaistamalla tietouttaan panimotoimintaan liittyvistä aiheista.”