Vaatteet palveluna: CaaS-hackathonista keinoja mullistaa tekstiilialan liiketoiminta
Mitä jos vaatteet voisikin hankkia palveluna? Tähän kysymykseen pääsivät opiskelijat paneutumaan maaliskuussa järjestetyssä CaaS-hackathonissa, jossa ideoitiin tekstiilialan liiketoiminnan kääntämistä päälaelleen. Opiskelijat kehittivät muun muassa yhteisen vaatekaapin ja kodintekstiilien vuokraus- ja vaihtopalvelun.
Teksti: Marketta Virta
Hackathonissa Finlayson, Imagewear ja Vaatepuu asettivat vaatteet palveluna teemaan (CaaS) liittyviä haasteita opiskelijoille. Tavoitteena oli kahden viikon aikana valjastaa digitalisaatio yritysten käyttöön ja uudistaa yritysten toimintaa. Lyhenne CaaS (Clothing as a Service, Vaatteet palveluna) viittaa vaatekappaleen myymisen sijaan palvelun myymiseen. Tuotto yritykselle tulee tällöin esimerkiksi vaatteiden vuokraamisesta, ja mitä kauemmin vaatteet kiertävät, sitä suuremman tuoton yritys saa.
Tekstiilien vuokrauspalvelua
Vaatepuu haastoi opiskelijat suunnittelemaan kuluttajille vaatepalvelua, jossa huomioidaan digitalisaation ja kiertotalouden tuomat mahdollisuudet. Opiskelijat kehittivät vaatelainaamosta ihmisten yhteisen vaatekaapin, johon käynti tapahtuisi kulkukortilla ja henkilökohtaisella pin-koodilla. Vaatteet saisi lainattua juuri silloin, kun itselle sopii, aivan kuten omasta vaatekaapista.
Finlayson kaipasi oivalluksia viime vuonna lanseeratun Kiertotaloustilin parantamiseen. Opiskelijat kehittivät sisustustekstiilien vuokraus- ja vaihtopalvelun, jossa esimerkiksi lakanat ja pyyhkeet vaihdetaan aina tietyn ajan välein ja asiakkaalla on aina puhtaat sisustustekstiilit kotonaan. Imagewear puolestaan kaipasi palvelua, jossa loppuun käytetyt työvaatteet ja ylijäämävaatteet kierrätetään. Opiskelijoiden ratkaisuna oli tehdä käytettyjen vaatteiden lajittelusta asiakkaalle mahdollisimman helppoa ja antaa vaatteet esimerkiksi oppilaitoksiin työstettäviksi.
Monialaista ideointia
Mukana hackathonissa oli opiskelijoita eri aloilta niin ammattikorkeakoulusta kuin yliopistostakin muun muassa tietojenkäsittelystä, energia- ja ympäristötekniikasta, sosiologiasta ja vaatesuunnittelusta. Vaatepuun haasteeseen tarttuneessa ryhmässä mukana olleet opiskelijat totesivat toimeksiannon olleen innostava mutta myös vaikea.
- Toimeksianto oli melko laaja, joten oli haastavaa löytää se, mihin toimeksiannossa halusimme keskittyä. Kaksi viikkoa on lyhyt aika, mutta saimme mielestäni lyhyessä ajassa tehtyä paljon, sosiologian opiskelija Eerika Heinonen Turun yliopistosta summasi hackathonia.
- Minusta oli kiinnostavaa päästä vaatesuunnittelua opiskelevana suunnittelemaan palvelua. Palvelumuotoilu on ehkä sellainen tulevaisuuden ala, Lapin yliopistossa vaatesuunnittelun maisteriopintoja käyvä Veera Waaramaa iloitsi. - Kaikki ryhmässämme olivat eri alojen opiskelijoita, mutta pääsimme silti lyhyessä ajassa hyvin liikkeelle ja jokaisella oli jotakin uutta annettavaa.
Vaatteet palveluna -teema ei unohdu hackathonin jälkeen, sillä Turun AMK:ssa jatketaan sen parissa työskentelemistä.
Lähteenä käytetty: https://anniinanurmi.com/portfolio/why-how-clothing-as-a-service-will-change-the-fashion-system/
CaaS-hackathon järjestettiin osana Open Daas -hanketta, jonka tavoitteena on avointa dataa hyödyntämällä avata mahdollisuuksia uusien liiketoimintamallien syntymiselle.