Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 25.4.2018

Leikin ilo innoitti varhaiskasvatuksen ammattilaisia

Turun ammattikorkeakoulussa toteutettiin Opetushallituksen rahoittama Välineitä leikin arviointiin ja leikkitaitojen tukemiseen varhaiskasvatuksessa -koulutushanke. Varhaiskasvatuksen henkilöstölle suunnattu koulutus päättyi 20.4.2018 Ruiskadulla järjestettäviin Leikkimarkkinoihin.

Laki varhaiskasvatussuunnitelmasta muuttui 2016 ja otettiin käyttöön elokuussa 2017. Siinä korostuu leikki ja moniammatillisuus. Painotuksena on, mitä varhaiskasvatuksen henkilöstö tekee, jotta lapsi pääsee osallistumaan. Aikaisemmassa suunnitelmassa painotettiin sitä, mitä lapsi tekee.

– Tämä on iso muutos varhaiskasvatuksessa ja se selvästi lisäsi motivaatiota ja kiinnostusta koulutukseen. Positiivista palautetta tuli siitä, että koulutus oli tuotu varhaiskasvatukseen. Systemaattista leikin arviointia pidetään toimintaterapian työkenttänä, mutta varhaiskasvatuksen ja toimintaterapian tulisikin tehdä yhteistyötä, yhteisen asian eli lapsen eteen, lasten toimintaterapiaan erikoistunut lehtori Helena Tigerstedt toteaa.

Leikin ilo on oleellinen osa leikkiä

Koulutuksessa varhaiskasvatuksen ammattilaiset syvensivät osaamistaan leikin merkityksestä sekä perehtyivät leikin ja leikkitaitojen arviointiin ja tukemiseen. Palautteessa osallistujat kertoivat saaneensa konkretiaa arvioinnin ja pedagogian kirjaamiseen.

– Lapsen leikin ilon oivaltaminen oli tärkein koulutuksen anti. Varhaiskasvatuksessa myös huomaa, kuinka paljon leikki kehittää ja kuinka paljon lapsi oppii leikissä. Aikuisten haaste on siinä, että lapsen leikki on lasta kehittävällä tasolla, osallistujat sanovat.

Leikissä tulisi muistaa, että leikki lähtisi lapsesta. Leikki itsessään on tärkeää.

–  Leikin havainnointi ja arviointi sekä aistien merkitys on etenkin kehitysvammaisten lasten kehityksen seurannassa tärkeää. Siihen sai uusia menetelmiä.

– Leikkiä tulee havainnoida aktiivisesti, silloin ei puuhata jotain muuta. Silloin on myös helpompi keskustella asiasta vanhempien kanssa.

Oman ammatillisen kasvun ja uuden oppiminen on tärkeää. Lisäksi omasta rutiinista poistuminen auttaa kehittämään arkea. Koulutus innosti tarkastelemaan omaa työtä ja leikkiä uudella tavalla. Tämä koulutus oli suoraan siirrettävissä omaan työhön.

Leikkimarkkinoilla jaettiin vinkkejä ja oivalluksia leikkiin ja leikin arviointiin. Vinkkejä saatiin muun muassa leikkiä kannustavaan toimintakulttuuriin, joustavaan leikkiympäristöön, leikin tavoitteelliseen tukemiseen ja leikin dokumentointiin. 

Osallistujien Kirsti Kontteli ja Heidi Haapala tuotos koulutuksesta Leikkimarkkinoille:  Leikkimarkkinat 20.4.2018