Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 15.10.2018

Turun ammattikorkeakoulu vie Auria tietopalvelua kansainväliseen yhteistyöhön

Auria tietopalvelu(englanniksi Auria Clinical Informatics, ACI) on osana Terveyskampus Turkua ensimmäinen suomalainen terveysalan digitaalinen innovaatiokeskittymä. EU-komissio on myöntänyt Auria tietopalvelulle Digital Innovation Hub(DIH) -statuksen.

Digitaalisen innovaatiokeskittymän statuksen hakeminen oli strateginen päätös Terveyskampus Turulta, terveysalan osaamiskeskittymältä. Turun ammattikorkeakoulu toimii Terveyskampus Turussa yhteistyössä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin, Turun yliopiston, Åbo Akademin, Yrkehögskolan Novian ja Turku Science Parkin kanssa. Osapuolet edistävät tutkimus- ja yhteistyöedellytyksiä, koulutustoimintaa sekä yritys- ja innovaatiotoimintaa. Auria tietopalvelu toimii Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tutkimuspalveluiden alaisuudessa. 

– Nyt saatu Digital Innovation Hub –status vahvistaa koko Terveyskampuksen innovaatiotoimintaa ja luo paremmat toimintaedellytykset myös kansainvälisesti, toteaa Terveyskampuksen Innovaatiotyökorin puheenjohtaja ja Turun ammattikorkeakoulun Terveysteknologian tutkimusryhmän vetäjä, Elina Kontio.

– Turun ammattikorkeakoulu on jo aloittanut yhteistyön laajentamisen kansainväliseksi skotlantilaisen Strathclyden yliopiston kanssa. Yhteistyölle haetaan parhaillaan rahoitusta. Toimijoina ovat Auria Clinical Informatics DIH ja Strathclyden yliopiston koordinoima Skotlannin Digital Health and Care Institute, joka kehittää Skotlannin kansallista terveystietojärjestelmää, kertoo vararehtori Juhani Soini.

– Terveysalan innovaatiotoiminta on ollut viime aikoina kritiikin kohteena erityisesti testialustatoiminnan osalta. Digital Innovation Hub -statuksen saaminen Turkuun on osoitus siitä, että kritiikki on kuultu ja siihen on vastattu. Toivotamme yritykset tervetulleiksi yhteistyöhön kanssamme, toteaa Digital Innovation Hub -statuksen hakemista koordinoinut terveysteknologian erityisasiantuntija Janne Lahtiranta Turku Science Park Oy:stä. Auria tietopalvelun johtajan, Arho Virkin, uraauurtava työ toimivan tietopalvelun kehittämisessä on ollut kansallisestikin erittäin merkityksellistä.

Digitaaliset innovaatiokeskittymät (Digital Innovation Hub, DIH) ovat älykkään erikoistumisen väline, sen käytännön julkisivu, eli rajapinta käytäntöön ja asiakkaiden suuntaan. Verkoston tarkoituksena on parantaa eurooppalaisten yritysten kilpailukykyä, nostaa yritysten digitalisaation astetta ja luoda uusia, aikaisempia parempia, sähköisiä palveluja.

Suomessa keskittymiä on yhdeksän, jotka toimivat muun muassa robotiikan ja esineiden internetin alueilla. Nyt hyväksytty Auria Clinical Informatics DIH on ensimmäinen suomalainen terveysalan digitaalinen innovaatiokeskittymä. Auria Clinical Informatics DIH  on myös kansainvälisesti ensimmäinen keskittymä, joka yhdistää biopankkitoiminnan ja kliiniset potilastiedot yhdeksi yrityksiä palvelevaksi kokonaisuudeksi: tietokanta- ja laskentaympäristöksi, joka mahdollistaa tietoturvallisen ja lainmukaisen potilastiedon toisiokäytön.

Digitaalisen innovaatiokeskittymän statuksen saaminen edellyttää ulkoista arviointia.

– Statuksen saamisen kaksi keskeisintä edellytystä ovat vakiintunut toiminta, ja mahdollisuus toimia uusinta teknologiaa hyödyntävien sähköisten palvelujen testialustana ja kehitysympäristönä. ACI-yksikkö täyttää nämä edellytykset ja tuo Turun tulevaisuuden sähköisten terveyspalvelujen kehittämisen ytimeen niin Euroopassa kuin muualla maailmassa, sanoo Lahtiranta.