Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 15.2.2019

Opiskelijabarometri 2019: Iso kuva kunnossa, mutta kehittämiskohteitakin on

Turun ammattikorkeakoulun vuosittaisen opiskelijabarometrin tulokset ovat valmistumassa juuri samalla hetkellä, kun medioissa on käyty keskustelua elokuvan erikoistumisalalla esille nousseista ongelmista.

On aina eduksi kehittämiselle, että saamme aktiivista palautetta. Kiitän kaikkia keskusteluun osallistuneita sekä barometrikyselyyn vastanneita esille nostamistanne kehittämiskohteista ja -ideoista. Tiedän, ettemme ole likimainkaan täydellisiä, mutta haluamme kehittää toimintaamme aktiivisesti yhdessä koko yhteisömme voimin. Tulemme myös lisäämään palautteen antajille tietoa siitä, miten saamamme palaute on johtanut toimenpiteisiin.

Opiskelijabarometrin luoma iso kuva opiskelijatyytyväisyydestä on kohtuullinen. Asteikolla 1-5 Turun ammattikorkeakoulun opiskelijoiden tyytyväisyys on liikkunut viimeisen viiden vuoden aikana tasaisesti arvosanojen 3,5 ja 3,6 välillä. Tämä tukee kuvaa, jonka saamme valmistuneiden opiskelijoiden palautekyselystä, joka on myös pysynyt hyvin stabiilina viimeiset vuodet.

Opiskelijabarometrin tulokset tullaan käsittelemään opiskelijoiden kanssa vuosittaisen prosessin mukaisesti palautepäivinä ja toimintaa kehitetään yhteisen keskustelun pohjalta. Prosessi näyttäisi vaikuttavan toimintaan, koska ensimmäisen, toisen ja kolmannen vuoden opiskelijoiden palaute on selkeästi keskiarvoa parempaa. Olemme siis pystyneet pääsääntöisesti parantamaan toimintaamme systemaattisen kehitystyön tuloksena.

Opiskelijabarometristä nousee kuitenkin esille kaksi ryhmää, joiden palautteeseen reagointi vaatii erikoistoimenpiteitä.

Muutama koulutus jää alle arvosanan kolme, eli niissä vastaajissa on ollut enemmän tyytymättömiä kuin tyytyväisiä opiskelijoita. Erityistä tyytymättömyyttä on ollut mm. muutamissa julkisessa keskustelussa käsitellyissä elokuvan erikoistumisalan opiskelijaryhmissä. Tämä taso ei vastaa tavoitettamme tuottaa oman alansa huippuosaajia alueelle.

Tulemme näiden koulutusten osalta käsittelemään palautteen ja siitä nousevat kehitystarpeet pikaisesti opiskelijaryhmien kanssa. Jotta asia otetaan riittävällä vakavuudella ja voimme tehdä pikaisesti tarvittavia muutoksia, keskusteluun osallistuvat AMK:n puolelta koulutusvastaava, koulutus- ja tutkimuspäällikkö, koulutusjohtaja sekä vararehtori. Lisäksi opiskelijakunta TUO osallistuu palautteen käsittelyyn. Tulemme myös seuraamaan sovittujen toimenpiteiden etenemistä johtoryhmässä ja tekemään kohdennetun kyselyn opiskelijoille kehityksestä ennen seuraavaa opiskelijabarometriä.

Toinen erillisryhmä ovat ennen vuotta 2015 aloittaneet opiskelijamme. He ovat kokonaisuutena selkeästi nuorempia kollegoitaan tyytymättömämpiä Turun ammattikorkeakoulun toimintaan. Nämä kokeneemmat opiskelijat jakautuvat tasaisesti eri koulutuksiin, joten tulemme tukemaan heitä henkilökohtaisemmalta pohjalta. Tuutorimme tulevat ottamaan yhteyttä kevään kuluessa näihin opiskelijoihin ja käymään heidän tilanteensa läpi, jotta saamme tuettua heidän valmistumistaan oman alansa ammattilaisiksi. Tulemme seuraamaan myös näiden toimenpiteiden toteutusta ja vaikutusta johtoryhmässä läpi vuoden.

Turun ammattikorkeakoulu on 10 000 henkilön monialainen yhteisö, jossa on samaan aikaan monia todellisuuksia. Yhteistyössä pystymme parantamaan henkilöidemme kokemuksia askel kerrallaan. Siksi toivon, että saamme jatkossakin aktiivisesti palautetta joko opiskelijakunta TUOn tai omien palautekanaviemme kautta.

 

Vesa Taatila, Turun AMK:n rehtori