Sivu päivitetty 20.9.2019

Turun AMK lisäsi aloituspaikkoja ja kasvatti hakijamääräänsä

Syksyn yhteishaku päättyi ke 18.9. Turun ammattikorkeakoulun 519 aloituspaikkaa tavoitteli 3844 hakijaa, joka on enemmän kuin vastaavassa haussa syksyllä 2018. Turun ammattikorkeakoulussa haettavana oli 22 koulutusta, joista 10 AMK-tutkintoon johtavia ja 12 Master-tutkintoon johtavia.

Eniten hakijoita aloituspaikkaa kohden oli aiempien hakujen tapaan ensihoitaja (AMK) ja sosionomi (AMK) -koulutuksiin. Sosionomikoulutuksessa haettavana oli sekä päivätoteutus että työn ohessa opiskelun mahdollistava monimuotototeutus.

Uutena koulutuksena ensimmäistä kertaa tarjolla olevaan Kulttuurihyvinvoinnin ylemmän AMK-tutkinnon koulutus kiinnosti myös poikkeuksellisen monia. Hakijoita oli yli kuusinkertainen määrä aloituspaikkoihin verrattuna.

Haettavana oli myös monia tekniikan ja liiketalouden koulutuksia, joista eniten hakijoita aloituspaikkaa kohden oli Salossa järjestettävään tradenomi(AMK) – koulutuksen monimuotototeutukseen.

– Lisäsimme aloituspaikkoja yli 12 % vastataksemme alueemme kovaan osaajatarpeeseen. Oli mielenkiintoista huomata, että sekään ei riittänyt vastaamaan hakijoiden kysyntään, vaan hakijamäärä kasvoi tarjontaakin enemmän, kertoo Turun AMK:n rehtori-toimitusjohtaja Vesa Taatila.

Nyt päättyneessä yhteishaussa on ensimmäistä kertaa käytössä ammattikorkeakoulujen yhteinen AMK-valintakoe, joka järjestetään 29.10.–1.11.2019. Hakija voi yhdellä kokeella hakea useisiin hakukohteisiin eri ammattikorkeakouluissa ja eri aloilla.

AMK-valintakokeessa arvioidaan hakijan valmiuksia ammattikorkeakouluopintoihin, mutta ei opintojen sisältöjä. Koe pitää sisällään kaikille hakijoille yhteisiä sekä koulutusalakohtaisia osioita, joita hakija suorittaa hakukohteidensa mukaisesti. Hakijat ovat ilmoittautuneet valitsemaansa kokeeseen yhteishaun yhteydessä.

Turun AMK otti käyttöön yhteishaussa ainutlaatuisen joustavan valintatavan aiemmin suoritettujen korkeakouluopintojen perusteella. Opiskelijaksi voi hakea suoritettuaan minkä tahansa koulutusalan opintoja ammattikorkeakoulussa tai yliopistossa joko avoimessa korkeakouluopetuksessa tai tutkintoon johtavassa koulutuksessa. Aiempien korkeakouluopintojen perusteella valitaan yhteishaussa 10 % opiskelijoista.

Opiskelijavalinnan uudistukset eivät koske ylempään korkeakoulututkintoon johtavia Master-koulutuksia, niissä valintatapana on koulutuksesta riippuen todistusvalinta, motivaatiokirje, ennakkotehtävä tai valintakoe. Valintakokeita järjestetään loka-marraskuussa.

Todistusvalinnalla valittujen tulokset ilmoitetaan aikaisintaan 17.10. ja muut valinnat viimeistään 29.11.

Valituiksi tulleiden tulee ilmoittaa opiskelupaikan vastaanottamisesta viimeistään 9.12. klo 15.

Opinnot nyt haussa olleissa koulutuksissa alkavat tammikuussa 2020.