Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 22.10.2019

Turun ammattikorkeakoulu esittää selvää lisäystä tutkintoihinsa

Korkeakoulujen ja opetusministeriön väliset tavoiteneuvottelut sopimuskaudelle 2021–2024 ovat käynnistyneet. Ministeriön tavoitteena on lisätä korkeakoulututkintojen määrää nykyisestä siten, että 50 % nuorista aikuisista on suorittanut tutkinnon vuoteen 2030 mennessä.

Tämän tavoitteen saavuttamiseksi ministeriö on pyytänyt korkeakouluilta asiaan omat esitykset määrittelemiensä kokonaistavoitteiden pohjalta.

Turun ammattikorkeakoulu tavoittelee ministeriön rahoittamien tutkintojen enimmäismäärän, ns. tutkintokaton, nostamista tulevaisuudessa toimintansa kolmella koulutusalalla. Turun AMK tarjoaa koulutusta tekniikassa, liiketoiminnassa, sosiaali- ja terveys sekä kulttuurialalla. Voimakkaimmin kasvua esitetään sosiaali- ja terveysalalle ja tekniikkaan.

Lähtökohtana Turun AMK:n esitykselle on alueen huomattava osaajatarve. Positiivisen rakennemuutoksen synnyttämä osaajapula on vaivannut alueella jo pitkään. 22.10.2019 julkaistun ELY-keskuksen raportin mukaan työttömyys alenee maan ripeintä tahtia juuri Varsinais-Suomessa. Koko maassa työttömien määrä on vuoden aikana laskenut 3 %, Varsinais-Suomessa luku on 9 %. Työllisyys on jo paremmalla tasolla kuin Uudenmaan alueella. Kasvun suurin este on osaavan työvoiman saatavuus.

Muutostoimenpiteitä tutkintomäärien kasvattamiseksi Turun AMK:ssa on jo tehty vastauksena positiivisen rakennemuutoksen synnyttämään tarpeeseen. Opiskelijoiden sisäänottoa on nostettu merkittävästi kaksi vuotta sitten ja samalla on kiinnitetty huomiota läpimenojen parantamiseen. Sosiaali- ja terveysalalla sekä kulttuurialalla tutkintomäärät ovat jo useana edellisenä vuotena ylittäneet nykyisen sopimuskauden tutkintokaton. Arvion mukaan samankaltainen ylitys tapahtuisi tänä vuonna myös tekniikan alalla. Esityksellä tutkintomäärien kasvattamiseksi haetaan näille toimenpiteille vahvistusta.

Turun AMK tulee hakemaan myös neljää uutta koulutusvastuuta alueen kriittisestä osaajatarpeesta johtuen. Uusia koulutuksia esitetään rakennusarkkitehdin, sähkö- ja automaatiotekniikan insinöörin, liikunnanohjaajan ja muusikon tutkintoihin. Myös näiden koulutusten aloitus vaatii tutkintokaton lisäystä muutaman vuoden kuluttua.

Turun ammattikorkeakoulun ministeriölle tekemä esitys kasvattaisi tutkintomääriä tulevalla sopimuskaudella 35 % edelliseen kauteen verrattuna. Esitetty kasvu on suurin ammattikorkeakoulujen joukossa. Lisäksi Turun AMK esittää tuntuvaa lisäystä ylempien ammattikorkeakoulututkintojen määriin, joita tutkintokatot eivät koske.

– Ylemmät ammattikorkeakoulututkinnot ovat kasvattaneet tasaisesti kiinnostavuuttaan tiukan työelämäkytköksensä johdosta. Ne toimivat myös selkeästi täydennyskouluttautumismahdollisuutena niille korkeakoulutetuille, jotka haluavat syventää ammatillista osaamistaan tutkijakoulutuksen sijaan, toteaa Turun AMK:n rehtori Vesa Taatila.

Suurin haaste koulutusten laajentamisessa on niiden rahoitus. Turun AMK:n tutkintomäärät ylittävät jo nykyiset tutkintokatot selkeästi ja lisäksi uusiin koulutusvastuisiin tarvitaan käynnistämisrahoitusta.

– Uskon, että pääsemme ministeriön kanssa hyvään yhteisymmärrykseen asiasta. Varsinais-Suomen kasvun jatkuvuuden varmistaminen on selkeästi ymmärretty pääkaupungissakin, Taatila pohtii.