Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 29.10.2019

Jo 10 000 opiskelijaa ollut Erasmus-vaihdossa Turun AMK:n kautta

Turun ammattikorkeakoulussa on vuosien varrella osallistunut Erasmus-ohjelmaan jo 10000 suomalaista ja ulkomaalaista vaihto-opiskelijaa. Opetushallituksen Erasmus-auditoinnissa Turun AMK sai kiitosta muun muassa osaavasta otteesta ja sitoutuneesta henkilökunnasta.

Lokakuussa on juhlistettu eri puolilla Eurooppaa tätä yhtä Euroopan komission lippulaivaohjelmista ErasmusDays-tapahtumilla. Joskus Erasmus-vaihtoon osallistuminen saattaa muuttaa koko elämän.

EU on rahoittanut Erasmus-ohjelmaa vuodesta 1987. Turun ammattikorkeakoulu on osallistunut ohjelmaan 1990-luvulta lähtien. Kaiken kaikkiaan Turun AMK:sta on lähtenyt Erasmus-ohjelman kautta maailmalle tai saapunut Turun ammattikorkeakouluun vaihtoon jo huikeat 10 000 opiskelijaa.

– Erasmus on ylivoimaisesti suosituin vaihto-ohjelmamme Euroopassa. Meiltä lähtee vuosittain Erasmus-vaihtoon tai -harjoitteluun noin 160–180 opiskelijaa, ja vastaanotamme vähintäänkin saman verran opiskelijoita yhteistyökorkeakouluistamme, kertoo Turun AMK:n kansainvälisten asioiden päällikkö ja Erasmus-koordinaattori Anu Härkönen.

Opetushallitus teki Turun AMK:n Erasmus-toiminnalle auditoinnin keväällä 2019. Auditoinnista tehdyssä raportissa Turun AMK saa kiitosta osaavasta otteesta Erasmus+ -ohjelman hallinnoinnissa sekä pätevästä ja työhönsä sitoutuneesta henkilökunnasta. Hyvinä käytäntöinä Opetushallitus nostaa esille tiiviin yhteistyön opiskelijakunnan kanssa sekä kansainvälisille tutkinto-opiskelijoille ja vaihto-opiskelijoille tarjottavan kansainvälisen ystävyystoiminnan kotoutumisen edistämiseksi.

Opiskelijoidemme lukuvuoden 2018–19 suosituimmat Erasmus-kohdemaat olivat Saksa, Espanja ja Alankomaat. Kiinnostusta Saksaan lisäsi myös opiskelijoiden mahdollisuus suorittaa kaksoistutkinto osassa saksalaisia yhteistyökorkeakoulujamme. Myös yritysyhteistyömme Turun ja Varsinais-Suomen alueella on lisännyt opiskelijoidemme kiinnostusta saksan kieltä ja saksalaisia korkeakouluja kohtaan. Opiskelijabarometrin mukaan opiskelijat ovat olleet tyytyväisiä kansainvälistymisen mahdollisuuksiin.

Myös henkilöstöliikkuvuus vilkasta

Nykyään Erasmus+ -nimellä tunnettuun ohjelmaan on tullut vuosien varrella lisää erilaisia avaintoimia. Liikkuvuusohjelma laajentui muutama vuosi sitten Euroopan ulkopuolelle, ja Turun AMK:lle on myönnetty globaalin liikkuvuuden apurahoja Kiinaan, Japaniin, Hongkongiin, Kanadaan, Armeniaan ja Tunisiaan. Opettajavaihtojen lisäksi nykyään myös korkeakoulujen muu henkilökunta voi lähteä Erasmus-vaihtoon jakamaan ja kartuttamaan osaamistaan yhteistyökorkeakouluissa.

– ­Erasmus-vaihdot ovat eurooppalainen menestystarina. Kokemalla itse, miten eri kulttuureissa toimitaan tutuissa tehtävissä, saa paljon uusia ideoita oman työn kehittämiseen, kertoo Turun AMK:n rehtori Vesa Taatila.

Turun AMK:lla on yli 300 Erasmus+ bilateraalista liikkuvuussopimusta – käytännössä siis sopimuksia, joissa sovitaan opiskelija- ja opettajavaihdoista sekä muun henkilökunnan vaihdoista.

– ­Opettaja- ja henkilökuntavaihtoviikot ovat olleet meillä perinne jo pitkään. Vuosittain niille osallistuu noin 170–180 kansainvälistä vierasta pääasiassa Erasmus-yhteistyökorkeakouluistamme, Anu Härkönen kertoo. Seuraava erityisesti vaihto-opettajille ja TKI-palvelujen työntekijöille suunnattu kansainvälinen viikko järjestetään ensi vuonna maalis-huhtikuun vaihteessa.

Myös EU:n koulutusalan hankehauissa Turun ammattikorkeakoulu menestyy kansallisesti tarkasteltuna hyvin. Erasmus+ -projekteja on parhaillaan käynnissä 28, lisäksi useita on suunnitteilla.

Joidenkin henkilökunnan jäsenten osalta Erasmus-vaihto on muuttanut koko elämän.

"Erasmus completely changed my life. My original plan was to spend 6 months in Turku as part of my exchange studies and I ended up getting married with my international student tutor. We decided to raise our 2 daughters in Finland and we have now been living here for more than 17 years."

Nicolas Le Grand, lehtori, koulutussuunnittelija

"Erasmus on tuonut elämääni mittaamattoman arvokasta kokemusta ja onnellisia käänteitä: ensimmäisen tutkintoni aikana Espanjassa suoritettu Erasmus-harjoittelu sysäsi minut viestintäalan tehtäviin, kun ennen tätä en vielä tiennyt mitä haluaisin valmistuttuani tehdä. Henkilökunnan vaihtoviikoilla olen saanut hyviä ystäviä ja ammatillisia verkostoja ympäri Eurooppaa, ja viimeksi keväällä 2019 olin opintovapaani aikana Erasmus-opiskelijavaihdossa Itävallassa. Ajankohta ei olisi voinut olla osuvampi, sillä opintovapaalta palattuani aloitin kv-koordinaattorin sijaisena Turun AMK:ssa. Ehkä onnellisin olen kuitenkin siitä, että espanjalainen kumppanini päätyi Suomeen Erasmus-vaihdon kautta ja Espanja tuntuu yhä enemmän toiselta kodilta."

Laura Koskinen, kansainvälisten asioiden koordinaattori

Myös opiskelijoille Erasmus-vaihto on yleensä hyvin erityinen kokemus:

”Päätin lähteä vaihtoon, sillä tuotantotalouden opiskelijoilla on mahdollisuus suorittaa kaksoistutkinto Ranskassa. Koin tämän olevan oiva tilaisuus kehittää jo aikaisempaa ranskan kielitaitoa, asua vuosi ulkomailla ja saada paikallisia tuttavuuksia. Vuosi sisälsi monia ylä- ja alamäkiä niin kielen, koulun, sosiaalisen verkoston kuin koti-ikävänkin takia.

En kadu päätöstäni lähteä Erasmus-vaihtoon. Opin koulussa paljon asioita, mitä en Suomessa olisi oppinut, ja opin arvostamaan suomalaista koulutusjärjestelmää. Vaihtovuoteni aikana pääsin mukaan ranskalaiseen kulttuuriin, joten elin kuten paikallinen ranskalainen ja löysin muutaman todella hyvän ystävän.”

Tuuli Elomaa, tuotantotalouden opiskelija

 

Lue lisää kansainvälisestä toiminnastamme Talk-verkkolehdestä