Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 4.3.2020

Oppia ilmastonmuutoksen torjumiseen

Turun ammattikorkeakoulu on mukana kehittämässä koulutusmateriaalia kestävyyshaasteiden ratkaisemiseen Climate University -hankkeessa

Hankkeessa luodaan korkeakouluopettajille monialaista vertaiskoulutusta kestävyyshaasteiden tunnistamiseen ja ratkaisemiseen. Opetus- ja kulttuuriministeriön kolmivuotinen kärkihanke toteutetaan yhdessä kymmenen muun korkeakoulun kanssa.

Climate University jatkaa Ilmasto.Nyt-hankkeen viitoittamalla tiellä ja edistää Ilmasto.Nyt-hankkeen materiaalin jatkokäyttöä ja kehittämistä.

Hankkeen tiimoilta ensikertaa tammikuussa käynnistynyt Solutions.Now-opintojakson pilotti tarjoaa opiskelijoille mahdollisuuksia osallistua yritysten ilmastohaasteiden ratkaisemiseen käytännön tasolla. Turun ammattikorkeakoulu kehittää pilottia yhdessä Helsingin yliopiston, LAB ammattikorkeakoulun ja Metropolia-ammattikorkeakoulun kanssa.

Energia- ja ympäristötekniikkaa toista vuotta opiskeleva Elisa Uusirasi osallistui Solutions.Now -kurssille osana vapaasti valittavia opintojaan.

– Kurssin sisältö vaikuttaa harkitusti rakennetulta ja opettajat ovat selkeästi panostaneet siihen sekä pedagogisesta näkökulmasta että asioiden toimivuuden kannalta. Se ei ole aina itsestään selvää verkko-opinnoissa, Uusirasi kiittää.

Uusirasi pitää kurssin teemoja tärkeinä, sillä tekniikan alalla ei ole suuntausta, jossa ympäristön tilaa, kestävää kehitystä ja luonnonvarojen säästöä ei otettaisi huomioon.

– Ja jos kestävä kehitys ei kiinnosta, voi kurssia suositella sen toteutustavan vuoksi. Verkkotyöskentely yleistyy koko ajan yrityksissä ja organisaatioissa, Uusirasi sanoo.

Kurssilla käsitellään ilmastonmuutokseen liittyviä haasteita, joiden kanssa yritykset painivat. Hiilijalanjälkilaskentaa tarjoava UseLess Company haastoi opiskelijat miettimään ratkaisuja ylikulutuksen vähentämiseen ja ihmisten henkilökohtaisten hiilijalanjäljen pienentämiseen. Lopulliseksi ratkaisuksi yritys toivoi innovatiivisia uusia tuotteita tai palveluita tai vanhoja uudessa muodossa.

– UseLess Company on ollut mukana Climate University -yhteistyössä aiemminkin. Meistä on hienoa osallistua ilmastonmuutosta käsittelevän koulutuksen kehittämiseen Suomessa, toteaa Paavo Tertsunen UseLess Companysta.

Yrityksen osalta Tertsunen aloitti kurssin nauhoittamalla haastevideon opiskelijoille. Sen jälkeen hän tapasi kaikki opiskelijat Skypessä esitellen yritystä ja tarkentaen yrityksen jättämää haastetta. 

Tertsunen kehuu opiskelijoiden vaikuttaneen motivoituneilta ja kiinnostuneilta ratkaisemaan haasteen. 

Pilottiin pystyivät tammikuussa 2020 osallistumaan korkeakoulujen maisteritasoiset opiskelijat, mutta verkkokurssi on tulossa myöhemmin käyttöön myös laajemmalle osallistujakunnalle.