Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 11.5.2020

Saaristomeren ravinnekuormaa voidaan vähentää ruovikoita poistamalla

Paraisten kaupunki aikoo ravinnekierrätyksen mallikunnaksi. Tavoitteena on luoda toi-mivia korjuu- ja hyödyntämisketjuja ravinteita keräävälle järviruo´olle. Hanketta koordinoi Turun AMK.

Paraisten kaupunki tekee yhteistyössä Turun ammattikorkeakoulun kanssa pilottialueille suunnitelmat ruovikoiden eli puhekielessä kaislikoiden poistosta ja hyödyntämisestä. Suunnittelutyötä tehdään osana EU Leader-ohjelman rahoittamaa hanketta ” Järviruo’on poisto Saaristomereltä ”. Käytännön korjuutyöt on tarkoitus aloittaa vuonna 2021.

Rehevöitymisen takia voimakkaasti levittäytyneiden ruovikoiden poisto vähentää ravinteita vesistöstä sekä lisää luonnon monimuotoisuutta ja rantojen virkistyskäyttömahdol-lisuuksia.

Ruovikoiden keruu ei kuulu jokamiehen oikeuksiin. Ruovikoiden hyödyntämiseksi tarvitaan omistussuhteiden selvittämistä sekä tiedon jakamista vesialueiden omistajille ruovikoiden hyödyntämismahdollisuuksista. Ongelmana on ollut vesialueiden omistajien laaja kirjo ja yhtenäisten toimintamallien puuttuminen ruovikoiden käsittelylle. 

Yli viidelle sadalle vesialueen omistajalle tai yhteisen vesialueen osakkaalle on lähtenyt kirje, jossa pyydetään kirjallinen lupa toimenpiteisiin vesialueella. Lupa edesauttaa suurempien yhtenäisten ruovikkoalueiden poistamista mekaanisesti leikkaamalla sekä ruokomateriaalin poiskuljettamista. Samalla laaditaan sopimusmalli vesialueiden omistajien ja ruovikoiden hyödyntäjien välille. Pilottialueiden lisäksi muidenkin vesialueiden omistajat voivat ilmoittaa omat rantansa ravinnetalkoisiin.

Ruovikoiden ravinteet hyötykäyttöön

Tutkimuksissa on saatujen tulosten perusteella ruovikon keskimääräisellä vuosituotolla (5t ka/ha) yhden hehtaarin ruokomassaan on loppukesällä sitoutunut keskimäärin 80 kg typpeä, 7 kg fosforia ja 2290 kg hiiltä. Paraisilla on pinta-alaltaan Suomen laajimmat ruovikkoalueet.

Järviruo´on hajotessa rannoilla ja vesistössä, siitä aiheutuu ilmakehään merkittävä määrä kasvihuonekaasupäästöjä. Lisäksi ravinteet liukenevat vesistöön. Ravinteet voidaan ottaa hyödynnettäväksi vuosittaisilla leikkauksilla ja kasvuston pois keräämisellä. Ravinteet voidaan hyödyntää mm. maanparannuksessa ja kasvualustoina. Siitä voidaan tehdä myös biokaasua.