Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 3.9.2020

Laskutikku ja Strömin taulukot - Käyttötekniikan insinöörit juhlivat valmistumisensa 50 - vuotispäivää

Oppimistyökalut ja -ympäristöt ovat muuttuneet, mutta moni asia koneinsinöörin koulutuksessa on säilynytkin. Vuonna 1970 valmistuneen insinöörin viesti nykyopiskelijoille on panostaa tiimityötaitoihin ja kulttuurien ymmärrykseen.

Teksti: Martti Komulainen

- Laskutikku oli käytetyin työkalu. Ja Strömin taulukot (Strömin teknisiä taulukoita), kuvailee Juha Paukkala käyttöinsinöörikoulutusta 1960-luvun lopun Turun teknillisessä oppilaitoksessa.
 
Keväällä 1970 valmistuneet käyttöinsinöörit juhlistivat elokuun lopussa valmistumisensa 50-vuotispäivää Naantalin Kylpylässä. Juhlia lykkäsi loppukesään keväinen koronaepidemian ensimmäinen aalto.
 
Moni asia, ei vähiten digitalisaatio, on muuttanut insinööriopiskelua sitten vuoden 1970. Mutta yllätävänkin nykyhetkeen sopivasti ajateltiin opiskelusta tuolloinkin.
 
Juhlassa puhunut koulutusjohtaja Juha Kontio kuvasi puheessaan tietä ammattikorkeakouluksi ja toiminnan kehittymisen askeleita sekä korosti työelämäyhteistyön jatkuvaa vahvistumista. Puheessaan hän lainasi vuoden 1970 rehtoria Yrjänä Vuorta edelleen tekniikan koulutuksessa osuvalla kuvauksella: "Perinteisessä opetuksessa opettaja pyrki parhaansa mukaan syöttämään oppilaille mahdollisimman paljon valmiiksi järjesteltyä ja muokattua tietoa. Tekniikan kehityksen ollessa erittäin nopeaa ei tällainen oppimistapa kuitenkaan riitä – Se on päinvastoin täysin väärä! Sen sijaan on tärkeää oppia aktiivisella ajattelulla uutta tietoa ja luomaan sitä itse."

Opiskelu oli matematiikkapainotteista

Paikalla juhlissa oli 15 käyttöinsinöörikurssilta valmistunutta. Urapolut ovat suuntautuneet moniin suuntiin. Monet ovat työskennelleet konepajojen työnjohdossa, joukossa on myös ammattikoulujen opettajia, yritysjohtajia, logistiikkapuolen asiantuntijoita ja jatkokouluttautunut juristikin löytyy joukosta.
 
Opetus oli tuolloin 1960-luvulla matematiikkapainotteista. - Ja melko muodollista ja tiukkaa, kertoo Paukkala. Totisuutta korosti ettei juuri osakunta- tai muuta opiskelijaelämää ollut. Töissä ja harjoittelussa oltiin opintojen ohella.
 
Monet opiskeltavat aiheet olivat samoja kuin konetekniikassa nykyisinkin: lujuusoppi, mekaniikka, fysiikka, hitsaustekniikka.
 
Silloin juuri valmistunut Sepänkatu 1:n kiinteistö oli moderni uusine laboratorioineen. Uusiin tiloihin asettunut insinööriopiskelijaryhmä on sittemmin vieraillut useasti entisessä opinahjossaan, josta tekniikan opetusta jatkanut Turun ammattikorkeakoulu luopui keväällä. 

Evästystä uusille opiskelijoille

Pitkän työuran tehneen Juha Paukkalan mielestä yhteistyötaidot ovat nykyisin parantuneet. Aiemmin ei tiimityötaitoja niin painotettu, eikä jatkuvaa osaamisen päivittämistäkään niin korkealle arvotettu kuin nykyisin.
 
- Kielitaitoon ja kulttuurien tuntemukseen kannattaa panostaa, evästää Juha Paukkala nykyisiä opiskelijoita.